Србија

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА ОДБРАНА Лед на Дунаву УНИШТИО пристаниште код Апатина, ОПАСНОСТ ПРЕТИ БЕОГРАДУ

Нагомилани лед на Дунаву уништио је ноћас путничко пристаниште код Апатина. Урушено присталиште и штета која је настала још не може да се утврди, али у његову изградњу 2009. године улижено је око 60 милиона динара. Ситуација на Дунаву је озбиљна, и на дужини од око 25 километара проглашена је ванредна ситуација јер је лед дебиљине око два метра направио неколико чепова и потпуно уништио пристан са челичним стубовима који су пробијени осам метара у дубину дна Дунава, међутим он није издржао удар санти леда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На лице места изашли су челници локалне самоуправе, Штаба за вандредне ситуације, Лучке капетаније, као и представници Водопривредног предузећа Западна Бачка. У току дана они ће договорити мере како би се делови уништеног пристаништа везали, да би се спречило да отплутају низводно док не стигну најављени мађарски ледоломци.

Према наводима надлежних, леда има више од 20 милиона кубика, дугачак је око пет километара, а код Апатина он се гомила већ неколико дана.

Пристан је изграђен пре око пет година захваљујући средствима Покрајине и Републике. У пристаниште је уложено тада око три милиона евра.

Председник апатинске општине Милан Шкрбић, најавио је да ће ускоро стићи мађарски ледоломци. Према незваничним информацијама они се у Апатину очекују у понедељак поподне.

– Код саме „апатинске кривине“ лед је дужине око три километра, ширине 300 метара, дебљине око два метра. Лаички то је је око 30 милиона кубика леда овде. Ледоломци морају да разбију четири до пет чепова све до иза Борова села. Кад ледоломци крену велика је опасност низводно од Апатина према Новом Саду и Београду када лед крене – рекао је Шкрбић.

Упућени сматрају да би након активности ледоломаца и ломљења ледених чепова делови пристана могли да крену низводно и додатно угрозе све што се налази на току Дунава.

Пристан се налазио на живом току Дунава, такозваној “апатинској кривини”, и био је на удару налета ледених чепова. Ломљење челичних конструкција пристана догодило се синоћ и наставило јутрос око седам часова.

Очевидац који се налазио на самом понтону сликајући санте леда каже како је само нешто почело да крцка, а прситан почео да се љуља.

-Брже сам кренуо преко пристанишног моста ка обали. Срећа да нисам дуго оклевао јер би ме лед и челична конструкција смождили – каже овај Апатинац.

Извор: Blic