Русија

ПУТИН ГОСПОДАРИ АРКТИКОМ: Руско војно ПРИСУСТВО на Северном полу УПЛАШИЛО Америку!

Амерички магазин Форин Полиси објавио је мапу на којој се јасно види да Руска Федерација предвођена Владимиром Путином има моћнију војну опрему него што би САД могле да замисле, обезбедивши тако потпуну доминацију над простором богатим природним ресурсима. Око те територије зато се, осим Америке и Русије, боре још Норвешка, Данска, Финска, Канада и још неке земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је Артичко море почело да се повлачи због све виших температура на Земљи, те се некада залеђен и непроходан океан отворио, Русија је то искористила и поставила своје војне базе на том простору.

И док је јавност брујила о наводим америчким постројењима која полако окружују Русију, Москва је у тишини изградила силне авио-писте и луке и распоредила ледоломце, чиме је, пише Форин Полиси, угрозила САД.

Иначе, ледоломци су кључни за приступ леденом Артику, а у чијем броју Русија апсолутно доминира.

– Ледоломци су ауто-путеви Артика, а Русија поседује супер ауто-путеве, док ми имамо прљаве путиће, пуне рупа. Никада није постојала стратегија безбедности за Артик, за Пентагон је он дуго представљао „последњу рупу на свирали“. Откад је избила криза у Украјини 2014. године, све више званичника увиђа његову важност – рекао је панично сенатор Ден Саливен а као доказ представио мапу руских база на Артику.

Он је нагласио да на мапи није представљена војна инфраструктура САД и НАТО савезника, али да је она „свакако много мања“.

Да би се то променило Америка мора да уложи огроман новац, а према мишљењу аналитичара проблем је што је нови лидер Трамп обећао да ће смањити потрошњу на одбрану, али и најавио побољшање односа са Русијом.

Извор: Srbija Danas