Русија

ПУТИН НАРЕДИО: Руске нуклеарке померене на само 50 миља од америчке границе!

Специјална “приобална одбрамбена дивизија“ ће бити формирана да би подупрла контролу Руске источне обале, која се протеже од Арктика на северу до Приморске територије на југу.

 

Министар одбране Сергеј Шојгу је потврдио да ће нова база бити “оперативна“ до 2018. године.

 Војни шефови су чули како ће испостава у Чукотки “повећати борбену одрживост поморских стратешких нуклеарних снага.“

Стручњаци верују да би мобилизација руских нуклеарки дуж њене источне обале могла да буде стратешки потез да би се САД осећале “непријатно“ због њене ватрене моћи.

Руски војни аналитичар Сергеј Ишенко је описао предложену приобалну одбрамбену дивизију као “озбиљну војну силу“ коју “вреди ближе сагледати.“

Пишући за онлајн новине Свободнаyа Пресса, рекао је: “Очигледно је да ово нису само обичне вести, не само зато што говоримо о стварању озбиљне војне силе на само корак од САД.

Само Берингов мореуз ће одвојити руску пробалну одбрамбену дивизију од Аљаске.

На свом најужем месту, то је раздаљина од само 86 км.“

На врхунцу Хладног рата, Русија је распоредила ракете на истоку способне да ударе Аљаску и северне државе на западној обали САД.

Међутим, када је бивши совјетски лидер Михаил Горбачов преузео власт 1985. године, он је распустио многе државне војне јединице на истоку, укључујући и строго поверљиви Објекат Ц нуклеарног складишта.

Ишенко верује да је присуство америчке војске на Аљасци изазвало Путинову реакцију сличну маневрима из ере Хладног рата.

Америчка војска има неколико великих војних јединица на Аљасци, укључујући 4. Ваздушну бригаду борбеног тима у Форт Ричардсону и УСАРАК ваздухопловну радну групу у Форт Вајнврајту.

Сада се Путин изгледа има одговор на потезе САД на Аљасци.

Ишенко је рекао: “Ако претпоставимо да уз приобалну одбрамбену дивизију, Русија постави и мобилни балистички ракетни систем кратког распона Искандер, амерички Ф-22 више неће имати времена за пресретање руских бомбардера, док би америчка ракетна станица упозорења могла неочекивано да се угаси.“

Планови су настали након што су Руси одлучили да се придруже Кини у њеној огорчености према САД око неколико спорних територија Јужног кинеског мора.

Руски ратни бродови су спремни да се придруже са елементима морнарице својих суседа у вежбама које симулирају слетање трупа и одбрамбене операције.

Што је нарочито забрињавајуће, стручњаци су такође упозорили да Путин има способност да покрене инвазију Европе “преко ноћи.“

 

Извор: Webtribune.rs