Србија

Путин обезбедио милијарде за српско оружје?

Премијер Александар Вучић склопио је посао века током недавне посете Индији, пише данас београдска штампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је са вицепремијером Русије Дмитријем Рогозином постигао договор о заједничком пројекту у области наменске војне индустрије – да Русија финансира производњу, која ће потом бити пласирана у Индији. А у тај посао биће уложено неколико милијарди евра, наводи „Курир“.

Договор је постигнут током недавног боравка Вучића у Индији, на Глобалном самиту Вајбрант Гужарат у Индији, на којем је био и Рогозин. Тиме ће бити покренути сви капацитети и почеће се производња у Србији. Ево како је Рогозин известио јавност о том сусрету:

Део производње, према наводима извора листа, требало би да буде измештен у Републику Српску, чиме би се покренула и тамошња војна индустрија.

„Србија и Русија су се договориле о заједничком уласку на индијско тржиште. Русија чини услугу Србији, јер Русија снабдева Индију са 70 одсто“, објашњава извор.

Највредније што српска наменска индустрија има су самоходно артиљеријско оруђе „нора б’52“, „школско-борбени авион „ласта“, као и оклопно возило“лазар 2″.

Војни аналитичар Владе Радуловић сматра да би такав посао са Русијом и Индијом био значајан замајац за целу привреду.

„Многи аранжмани са Русијом су прилично поверљиви, а лично сматрам да би приоритет био да се покрене центар за оспособљавање, модернизацију и продужетаг ресурса ‘мигова’, чиме би Србија могла да сервисира ратно ваздухопловство многих земаља. Такође, извоз нашег борбеног оружја и друге опреме знатно би покренуло нашу наменску индустрију, која има шта да понуди свету“, каже Радуловић.

Извор: Mondo.rs