Издвајамо Русија

РУСИЈА НАПРАВИЛА НАЈМОЋНИЈИ РАДАР НА СВЕТУ: Детектује пројектиле на 6.000км од границе и напад чини НЕМОГУЋИМ!

Владимир Путин направио моћно радарско поље које детектује пројектиле на 6.000 километара од границе, тако да је било какав ракетни напад на Русију практично немогућ

Руски председник Владимир Путин у потпуности је заштитио своју земљу од могућег напада било ког непријатеља. Москва је направила моћно радарско поље које детектује пројектиле на 6.000 километара од границе, тако да је било какав ракетни напад на Русију практично немогућ.

Најбоље на свету

Према наводима московског листа “Известија”, модернизација руског радарског поља почела је још 2008, а завршена је крајем 2016. Неколико стотина система радарских станица са најмодернијом опремом за рано упозоравање штити комплетну руску границу.

Радарски системи постављени по земљи у потпуности су повезани и покривају сваки педаљ Русије. Они могу да лоцирају све ракете, укључујући балистичке, на 6.000 километара од границе Русије – пише “Известија” и додаје да су радари по својим карактеристикама најмоћнији на свету и енергетски ефикасни.

Руски професор Војне академије и водећи безбедносни стручњак у земљи Вадим Козулин потврдио је да ниједна држава, па ни САД, нема тако моћан систем за упозорење на ракетни напад.

Тај систем састоји се из свемирских сателита који прате ракетне лансере, радаре на земљи и радарске станице “дон-2Н” стациониране у Московском региону, дизајниране да детектују, прате и пресрећу балистичке пројектиле. Као резултат осавремењивања радара, руска војска ће имати могућност да прати све што се дешава у ваздуху од Марока до Арктика. Такође, надзиремо небо над целом Европом. Станице које се налазе у региону Иркутска могу да надзиру већи део Кине и територију све до западне обале САД. Покривена је чак и источна обала Америке, и то помоћу радара који се налазе на руском Далеком истоку – рекао је Козулин.

Смрт за ракете

Он је објаснио да моћни радари омогућавају Русији да чим примети непријатељски пројектил реагује и спречи сваку врсту напада.

– Наши системи противваздушне одбране (ПВО) повезани су са радарским станицама. Чим радар уочи непријатељски пројектил, активирају се системи попут С-300 или С-400 и непријатељска ракета бива уништена у ваздуху. Зато је модернизација радарских система најбоља безбедносна одлука коју је донео руски председник – истакао је Козулин.

Иначе, НАТО снаге последњих неколико месеци гомилају трупе око граница са Русијом. Због тога је Москва пре два месеца преместила системе противваздушне одбране С-400 у своју базу у Каљињинграду, у Московски, Кавкаски и Далекоисточни регион.

 

Извор: Информер