Издвајамо Србија

ШЉИВАНЧАНИН О ЗАТВОРСКИМ ДАНИМА СА ХАРАДИНАЈЕМ: Био је сигуран да му је то Тачи наместио!

Некадашњи вођа ОВК Рамуш Харадинај имао је посебан третман у притвору Хашког суда, каже за “Вечерње новости” некадашњи официр ЈНА Веселин Шљиванчанин

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи, док су Идриз Баљњај и Љахију Брахимај 2005. године у Хаг допутовали „редовном линијом“, Харадинаја је из Приштине пребацио авион тадашњег немачког канцелара Герхарда Шредера.

Осим тога, пре него што је почело суђење, сви притвореници у Схевенингену су били уверени да ће бити ослобођен, тврди Шљиванчанин, човек који је боравио у истом павиљону хашког притвора са окривљеним Албаницима, те 2005. године.

Пуковник у пензији, у разговору за „Новости“, не жели да прејудицира шта ће се догодити у вези са евентуалним изручењем бившег премијера Косова и лидера Алијансе за Косово.

Такође, како каже, не може да „ружи“ Харадинаја за дане проведене у Хагу, али указује на то да је овом Албанцу у Хагу било дозвољено много тога што другима није, и да се то није крило

– Када је дошао у притвор, понашао се цивилизовано. Другим Албаницима који су се затекли у притвору (Идризу Баљају, Љахију Брахимију, Фатмиру Лимају, Исаку Муслију), одмах је ставио до знања да је газда и наредио им да у комуникацији у заједничким просторијама морају да говоре српски. До тада, они су се понашали као секта која је кварила ионако мучну атмосферу иза решетака- наводи Шљиванчанин.

Шљиванчанин додаје да Харадинај није био превише забринут за своју судбину на суђењу. Знао је да има подршку Запада, а то се врло брзо и видело.

– Током дана, у време посете, сваки притвореник имао је право да угости највише четири особе, укључујући и децу. Брзо по доласку у Хаг, Рамушу је с капије најављена посета 12 људи. Стицајем околности, нашли смо се у заједничким просторијама, и сећам се да сам га питао ‘Рамуше, шта ћеш сад’. Отпио је гутљај пива и рекао ми да не бринем- каже Шљиванчанин.

Он даље прича како се убрзо у притворској јединици створио управник Мекфаден, а за њим је ушло свих 12 гостију.

– Рамуш ме је после неког времена позвао да са њима попијем кафу. Када сам сео, ти људи су ми се представили, рекавши да су из Америке и да су свом лидеру донели осам милиона долара за одбрану- истиче Шљиванчанин.

Албанац у Схевенингену није избегавао Србе. Причао је с генералом Павковићем без устезања. Емоције је показивао, како тврди саговорник “Новости”, само када је другим притвореницима показивао фотографије о томе како напредује изградња његове велелепне куће између Дечана и Ђаковице.

– Сећам се да су му се док је био у притвору догодиле две породичне трагедије. На Космету су му убили брата, а нешто касније и братанца. Оба пута када сам пришао да изјавим саучешће, он је рекао: ‘Знао сам да ће се то догодити’- каже Шљиванчанин.

Како наводе, Харадинај током притвореничких дана није крио да је у великом сукобу с Хашимом Тачијем – обојица су „завршила школе у иностранству“ и изашла из истог „шињела“ Запада, али изгледа да су се са обојицом „ментори“ играли својих игара. Харадинај је, преноси Шљиванчанин, био убеђен да је за његов боравак у Хагу одговоран Тачи.

Како наводи Шљиванчанин, Харадинај је по ослобађајућој пресуди из 2008. био убеђен да ће се вратити на неко високо политичко место на Косову, веровао је да ће брзо доћи у престоницу Србије као политички лидер.

– Када је излазио, пола у шали пола у збиљи питао сам га када ћемо се поново видети. Одговорио је: ‘Шљиво, чим ускоро дођем у Београд, тебе ћу првог позвати, Он је био убеђен да се враћа као политички лидер- каже Шљиванчанин.

Извор:Вечерње новости