Русија

ШОЈГУ РАПОРТИРАО ПУТИНУ: Руска војна армада је НАЈМОЋНИЈА СИЛА НА СВЕТУ!(ВИДЕО)

Русија је наставила да унапређује своје оружане снаге у 2016. години, са значајним побољшањем њених борбених снага захваљујући изгледу модернизованих возила, бродова и авиона

Које су ново оружје добиле војска, морнарица и ваздухопловство ове године? Наставите да читате да бисте сазнали.
Борбени потенцијал руских оружаних снага је повећан за 14 одсто у 2016. години, пријавио је министар одбране Сергеј Шојгу председнику Владимиру Путину током састанка одбране на крају године, 22. децембра, објашњавајући да су ове побољшане перформансе помогле у одржавању државних одбрамбених способности на одговарајућем нивоу.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заузврат, Путин је истакао да “још увек много тога треба да се уради у вези са јачањем нуклеарне тријаде и да савршенство алармних система за ракетне нападе обавештајних и комуникационих система такође морају бити усавршени.“

Путин је поставио циљ да до 2021. године удео модерне технологије у оружаним снагама не може бити мањи од 70 одсто, а санкције за неиспуњавање уговора морају бити строге колико год је могуће.

Наоружавање широм Русије

У 2016. години војска у руској Централној војној области добила је више од 700 јединица технологије новог наоружања: Искандер-М системи, Пантсир-С1 противавионски артиљеријски систем, осам авиона, три модерна Ми-24 хеликоптера и више од 50 Т-72Б3 тенкова.Виш од 650 јединица модерне борбене технологије је достављено снагама у Источној војној области, укључујући и Искандер-М ракетне системе, Бастион приобалне ракетне системе, Тор противракетне системе и Торнадо-Г ракетне бацаче.

На Далеком истоку, војна група на Курилским острвима је добила Бал и Бастино приобалне ракетне системе, а група на Камчатки је добила Панцир-С1 противавионски артиљеријски систем.
Морнарица

Руска морнарица је снабдевена са 24 брода у 2016. години, са лавовском Црноморском флотом која је примила део нових бродова и подморница.Међу пловилима су два Пројецт 636.3 дизел-електричне подморнице. Ове подморнице садрже Калибр ракетне системе велике прецизности, који се користи за пуцање на морске и копнене циљеве, као и модернизоване авионе.

Подморнице могу лансирати Калибр-ПЛ ракете, које су се успешно доказале у Сирији, из својих торпедних цеви са удаљености од око 1.500 километара. Ракете су у стању да ударе у оквиру од неколико метара од циља.
Руска морнарица је такође добила више од 100 Калибр и Ониx противбродских ракета.

Ратно ваздухопловство

Ваздушно-космиче снаге Руске Федерације су добиле 139 модерних авиона и четири своја противавионска ракетна пука наоружана са С-400 противавионских ракетних система.

Ваздухопловне јединице у Приморској покрајини и Карелији су добиле нове Су-35С борце, који су већ виђени у боребној акцији у Сирији.

Амерички Конгрес ставља Русију на треће место у глобалној трговини оружјем.
Авијацији су такође представљени модернизовани Ту-160М и Ту-35МС стратешки бомбардери. Испоручени су им Ми-28Н, Ка-52 и Ми-35М хеликоптери, као и Ми-26 тешки војни транспортни хеликоптери.
Према речима првог заменика команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, генерал-пуковника Павела Курашенка, ове снаге намеравају да до 2018. године “створе затворено радарско поље за алармни систем ракетних напада и почну примену елемената система за сузбијање космичких система, који су опремљени оружјем које се заснива на новим физичким принципима.“

Копнене снаге

Копнене снаге Руске армије су добиле 2.930 нових и модернизованих модела оружја, док је 22.000 комуникационих уређаја и 260 беспилотних летелица достављено војсци.
Формирано је укупно 36 беспилотних вазухопловних војних јединица и дивизија: Војска ће имати више од 600 система са 2.000 дронова, укључујући и нове Орлан-10 и Елерон-3.

Ракетне снаге
Двадесет и три Yарс стациониране и мобилне подлоге за лансирање ракета су додате руским стратешким ракетним снагама у 2016. години.
Све у свему, они сада имају 400 интерконтиненталних балистичких ракета са нуклеарним бојевим главама разних капацитета. Више од 60 одсто стратешког оружја и бојевих глава руских нуклеарних снага је концентрисано у стратешким ракетним снагама.
Према речима команданта стратешких ракетних снага, генерал-пуковника Сергеја Каракајева, добијање Yарс-а “ће ојачати борбене могућности стратешких ракетних снага када је у питању превазилажење система противракетне одбране и ојачаће потенцијал нуклеарног застрашивања руских стратешких нуклеарних снага.“

https://youtu.be/_F6-MtZX8eU

Извор: Webtribune/Informer