Србија

ШОКАНТНО! Ветерани ОВК припремају отмице српских политичара који дођу на Косово

Ветерани терористичке ОВК кују планове за отмице представника српских власти који би посетили КИМ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да би они покушали уценама да издејствују пуштање на слободу Рамуша Харадинаја и повлачење оптужнице коју је против њега подигао Београд.

Према обавештајним подацима, некадашње перјанице ОВК су комуницирале преко друштвених мрежа, а неки од њих су пореклом из Прешева и Бујановца, додаје се у тексту.

На ову опасност, како сазнају “Новости”, у среду је, између осталог, указано на седници скупштинског Одбора за КиМ која је била затворена за јавност и на којој се ситуација у јужној покрајини разматрала пуна три сата.

По завршетку седнице, председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да се у наредном периоду не могу искључити инциденти на Космету, посебно имајући у виду хапшење бившег вође ОВК Рамуша Харадинаја, као и да је опасност од извођења терористичких акција на КиМ – висока:

“Има наговештаја да би екстремни Албанци и посебно бивши припадници терористичке ОВК могли да предузму неке насилне акције”, рекао је он..

На питање “Новости” из којих извора долазе такви “наговештаји”, Дрецун је одоговрио да анализа није изведена на основу паушалних оцена и да је безбедносна ситуација веома осетљива, поготову због присуства припадника радикалних исламиста на КиМ.

Због привођења Харадинаја, према српској потерници, у среду су како на КиМ, тако и у неколико европских градова, одржани протести Албанаца испред француских амбасада са захтевом да се он ослободи.

Француски суд у Колмару је Харадинаја пустио уз кауцију, одузео му пасош и наложио да се два пута седмично јавља надлежној полицијској управи.

Одлука француског суда да уз кауцију пусти бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја да се брани са слободе до одлуке о изручењу Србији, је легална и легитимн, изјавио је руководилац Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић и додао да чврсто верује да ће се француско правосуђе руководити одредбама конвенције о екстрадицији, и поштовати правне аргументе које је Србија доставила у овом поступку.

 

Извор: Novosti.rs