Издвајамо Србија

ШОКАНТНО!ТАДИЋ ПУСТИО КРВНИКА ИЗ ДОБРОВОЉАЧКЕ: С Турцима стопирао изручење Ганића

Фото: Медија центар

Бивши председник Србије Борис Тадић својевремено је с турским лидером стопирао изручење Србији Ејупа Ганића, човека одговорног за масакр над војницима ЈНА у Сарајеву!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић окривио је лидера СДС Бориса Тадића да се као председник Србије 2010. са тадашњим турским председником Абдулахом Гулом договорио да се бивши члан Председништва БиХ и заменик Алије Изетбеговића Ејуп Ганић 2010. не изручи Србији, тврде за Курир тројица адвоката Адвокатске коморе Београда.

Ганић је оптужен за погибију војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, када су убијена 42, рањена 73, а заробљено 215 војника. Вукчевић је, како тврде наши саговорници, шокантно сазнање изнео пре две недеље и тиме директно таргетирао садашњег лидера СДС да је дозволио да кривац за стравичан злочин 3. маја 1992. не буде приведен правди у Србији.

Политика умешала прсте

Адвокат Александар Цвејић каже за Курир да је Вукчевић то рекао на састанку УО Адвокатске коморе Београд, на којем се одлучивало да ли ће бивши тужилац за ратне злочине бити уписан у адвокатски именик.

– Питао сам га како се десило да Ганић не буде изручен и како је он као тужилац могао то да дозволи. Онда је Вукчевић рекао да је политика умешала прсте. Рекао је да је Тадић давао штетне изјаве и да се све договорио у Анкари са тадашњим турским председником – каже Цвејић.

Његове речи потврђује и адвокат Влада Петровић.

– Он је рекао да је одустао од екстрадиције јер му је Тадић рекао да је постигнут политички договор да се Ганић не изручује Србији. То је за нас било фрапантно, као и због чињенице да је Вукчевић пристао на то и да му је било довољно да послуша оно што каже Тадић – сведочи Петровић.

Међу присутнима на састанку била је и адвокатица Биљана Кајганић.

– Поменуо је све те разлоге, а када су га питали зашто није реаговао, Вукчевић је рекао да није његово да о томе прича – објашњава Кајганићева.

Иако све троје наших саговорника истиче да се ово може чути и на аудио-снимку и видети у записнику са састанка, бивши тужилац Вукчевић тврди да то није рекао. Он каже да Ганић није изручен због једне СМС поруке коју је послао „тадашњи високи функционер Министарства спољних послова“.

Подршка за Сребреницу

– Мешањем извршне власти смо изгубили, потврдио сам да је било састанка у Анкари, али нисам Тадића ни споменуо. Тај функционер је тражио од Сарајева подршку за резолуцију о Сребреници, да се не буне против ње, а заузврат нудио да изврши притисак на наше Тужилаштво за ратне злочине да се Ганић брани са слободе – каже Вукчевић.

На питање који је то функционер и да ли је у питању тадашњи шеф дипломатије Вук Јеремић, није желео да одговори.

– Нећете његово име извући од мене – истакао је Вукчевић.

Без коментара
ТАДИЋ И ЈЕРЕМИЋ ЋУТЕ

Иако га је Вукчевић, како тврде адвокати, етикетирао, Тадић није одговарао на поруке Курира. Такође, ни бивши шеф дипломатије Вук Јеремић није хтео то да коментарише и открије да ли је он био тај који је ургирао код званичника у Сарајеву да се постигне срамни договор.

Извор:Курир.рс/ДАНИЈЕЛА ЛУКОВИЋ Фото:Медија Центар