Издвајамо Србија

СКАНДАЛ: У кафи се налазе отровне супстанце, а сви ЋУТЕ о томе

Бактерија ешерихија коли, олово, кадмијум, цинк, пронађени у гранд и бонито кафи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ни четири недеље после открића Српског телеграфа о присуству тешких метала и бактерија у гранд и бонито кафи хрватска „Атлантик група“ се не оглашава нити нуди објашњење.

Независна лабораторија из ЕУ показала је да се у овом напитку налазе олово, кадмијум, цинк као и бактерије ешерихија коли, енетеробактерије и колиформ, али тај податак, чини се, не брине „Атлантик групу“ јер већ месец дана нису објаснили како су ови опасни отрови доспели у кафу.

Опасно по здравље

Иначе, за куповину гранд и бонито кафе грађани Србије годишње издвоје око девет милијарди динара, а 30,1 одсто прихода иде хрватским пензионим фондовима. То значи да свако од нас куповином ове кафе новац даје и за хрватске пензинере, међу којима су и ратни злочинци Анте Готовина, Младен Маркач, Дамир Крстичевић…

Говорећи о отровима и бактеријама пронађеним у кафи хрватске „Атлантик групе“, стручњаци истичу да колиформ и ешерихија у ове производе могу да доспеју путем фекалија током складиштења у магацинима препуним пацова.

Токсиколог прог. Др Драган Јоксовић каже да се тешки метали таложе у организму када их човек често уноси.

– Сви тешки метали, када се путем кафе уносе у организам, генерално негативно утичу на здравље, а највише оштећују кости и нервни систем – оценио је професор др Јоксовић и додао да би садржај кафе требало да контролишу надлежне институције и да би оне морале да забране производњу овајве кафе.

Кафа враћена из Копра

После открића Српског телеграфа о отровима у кесицама гранд и бонито кафе, директор стратешког пословног подручја кафе у „Атлантик групи“ Андреј Беле покушао је у гостовању на телевизији да одбрани њихов квалитет, али ни тада није одговорио на кључна питања нити објаснио откуд у кафи олово, кадмијум и неколико врста бактерија. Међутим, признао је да је кафа коју су наручили из Бразила неколико пута враћена из луке Копер због незадовољавајућег квалитета.

Извор:Српски Телеграф/srbijadanas.com