Издвајамо Србија

СКАНДАЛ! УНИШТЕН ТРАГ АТЕНТАТА НА ЂИНЂИЋА: Ишчупали седиште из БМW-а и ставили лажно!

Аутомобил БМW је после атентата пребачен на вештачење у београдску полицију. У међувремену је убачено ново седиште, али не зна се шта се догодило са оригиналним

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ни после скоро 14 година од атентата на Зорана Ђинђића не зна се где је окрвављено седиште из аутомобила у којем је премијер издахнуо на путу од зграде владе до Ургентног центра. Зна се да је БМW регистарских ознака БГ 564-031 одмах после атентата 12. марта 2003. пребачен на вештачење у београдску полицију. И ту се губи сваки траг седишту!

Миле Новаковић, који је у време убиства премијера био начелник Управе криминалистичке полиције, објашњава да је Ђинђић у болницу превезен не у свом, већ у аутомобилу из пратње. Он појашњава да је то сиви БМW који се налази у Музеју науке и технике, а који је Курир пре два дана пронашао.

Шешељ: Кораћ крије доказе

– У тај ауто, на задње седиште, убачен је Зоран и одвезен у Ургентни, а црним аутомобилом којим је премијер дошао до владе превезен је његов возач Милан Веруовић. И он је превезен пре премијера. Што се тиче седишта, не знам шта се десило… Знам само да је ОУП Београд узео оба аутомобила на вештачење. Не знам ко је тада руководио криминалистичком техником, али начелник је био Милан Обрадовић. Иначе, оба аутомобила су власништво МУП Србије – објашњава Новаковић.

Ауто чувала полиција

Обрадовића јуче нисмо могли да добијемо на бројеве познате редакцији. Упутили смо и званичан захтев МУП Србије да нам одговоре шта се десило с тим седиштем и где се оно данас налази, али одговор нисмо добили.

Лидер радикала Војислав Шешељ сматра да се докази о атентату намерно крију.
– Скривање свих доказних предмета после убиства Зорана Ђинђића преузео је на себе Жарко Кораћ. И он зна где је то седиште. Њега притисните. Мене то никад није занимало јер сам у то време био далеко, на службеном путу у Хагу – коментарише Шешељ.

Жарко Кораћ, у време атентата потпредседник владе и председник Комисије за испитивање обезбеђења премијера, није одговарао на наше позиве. Саветник и конзерватор у Музеју науке и технике Јован Божиновић тврди да су аутомобил преузели са замењеним задњим седиштем.

Чамио у гаражи

– Не знам где се седиште сада налази, али оно је свакако морало бити замењено јер би се од остатака крви и бактерија распало. Временом би се направила рупа и оно би пропало. Сећам се да смо аутомобил преузели у једној подземној гаражи у Светогорској улици у лето 2015. године. Пре тога је тадашња директорка у више наврата упућивала захтев надлежнима да нам дају тај аутомобил – објаснио је Божиновић.

Братислав Петковић
НИСУ СМЕЛИ ДА ГА МЕЊАЈУ

Председник Заједнице музеја науке и технике Братислав Петковић тврди да седиште није смело да се мења јер аутомобил представља историјски предмет.
– То седиште је требало да остане, да се аутомобил конзервира такав какав је… Чим је ту пала крв премијера и он ту уздахнуо, тај аутомобил представља историјски предмет – коментарише Петковић.

Извор: С. Војиновић – С. Ђурић, Курир