loading...
Издвајамо Србија

СКАНДАЛОЗНО! ЂАЦИ ПЛАЋАЈУ ПОПА ЗА ШКОЛСКУ СЛАВУ: Од ученика тражено по 100 динара за долазак свештеника!

Ученицима неколико одељења Основне школе “Војвода Мишић” на Савском венцу наставнице су тражиле да донесу по 100 динара како би се платио свештеник за прославу Светог Саве!

– Као и сваке године ОШ “Војвода Мишић” слави школску славу Светог Саву. И опет се све своди на нас родитеље. Прављење хране, колача, доношење сокова, кафе. Међутим, врхунац је што је деци речено да дају по 100 динара за попа који долази за школску славу?! Није проблем у 100 динара, већ је у питању принцип. Зашто би родитељи ђака плаћали дневницу попу или било коме за школску славу – огорчена је група родитеља.

Како су нам рекли, трошкове приредбе традиционално подмирује један разред који је те године изабран за “школског домаћина“.

– Прво им је речено да донесу по 100 динара, после да то буде по 50, да би на крају само једна учитељица рекла да њено одељење неће доносити ни динар јер није желела да родитељи мисле како она ту има неку “провизију” – објашњавају родитељи ђака ове школе.

Директорка школе Драгана Спасојевић, ове тврдње није ни потврдила, али ни демантовала. По њеним речима прослава се организује по договору разредних старешина и родитеља ученика.

– Не знам ништа о доласку свештеника нити плаћању његове службе. Прославе се приређују заједничком одлуком родитеља и наставника, то је њихово задужење, а ја немам информацију шта су спремили за ову годину – поручује Драгана Спасојевић.

Ипак, директорка истиче да плаћања оваквих издатака нису обавезна, те да су родитељи ти који бирају да ли ће и шта припремити за школску прославу Светог Саве.

“ПОЗОРИШТЕ 850, ИЗЛЕТ 2.500

Родитељи тврде да ово није први пут да се од њих “граби” новац.

– Родитељи углавном ћуте “зарад деце”. Такође су свесни да много тога не зависи од самих школа, већ од целокупног система. Незадовољство креће од астрономских цифри за уџбенике, па до једнодневних излета од 2.50О или позоришних представа од 850 динара – објашњавају родитељи.

И ДРУГИ УЗИМАЈУ НОВАЦ

Челници ОШ “Војвода Мишић” тврде да скупљање неке врсте добровољног прилога, како би била плаћена свештеничка служба за школску славу, уопште није њихов изум и да томе прибегавају многе друге образовне установе у престоници.

 

Извор: Блиц

loading...