Издвајамо Србија

СЛАВА БОГУ ШТО ТЕ ПОСЛАО! ПУТИН НАРЕДИО: 100 руских уметника ради на мозаику за куполу Храма Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је у Патријаршији српској у Београду делегацију из Руске Федерације коју је предводио академик Николај Мухин, главни мозаичар на храму Светог Саве на Врачару.

Храм Светог Саве (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руску делегацију чинили су и гђа Манана Попова, директор Музеја савремене уметности у Москви, г. Димитриј Малишев и протојереј Виталиј Тарасјев.

Пријему су присуствовали и проф. др Милан Глишић, главни инжењер градње храма Светог Саве, ђакон Мирослав Николић, главни архитекта храма Светог Саве, и ђакон Александар Прашчевић из Одељења за међуцрквене послове Светог Архијерејског Синода.

Академик Мухин је поднео детаљан извештај Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју о радовима на мозаику у калоти куполе, приказавши велики број фотографија из атељеа у Москви.

Тренутно је у атељеу упослено око 100 мозаичара који свакодневно вредно раде. Према договору, први делови мозаика на Храму се очекују половином априла ове године.

У наредних годину дана, мозаик у калоти куполе би требао да буде у потпуности завршен.

Академик Николај Мухин је истакао да и поред тога што тек предстоји уговарање мозаика у подкуполном делу и у олтару, он је отпочео са разрадом и тих композиција. Овом приликом академик Мухин је изразио жељу да храму Светог Саве донира мозаик у лунетама изнад западног улазног портала и презентовао предлог решења за ову позицију.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј захвалио је члановима руске делегације на њиховој пожртвованости и великој љубави коју имају према нашој Цркви и српском народу.

 

http://spc.rs/sr/u_aprilu_prvi_delovi_mozaika_na_hramu_svetog_save