Издвајамо Свет

СМРТ У НЕВАДИ: Десило се оно чега су се научници НАЈВИШЕ ПЛАШИЛИ!

Једна од ситуација од којих највише страхују научници јесте та да ће бактерије постати имуне на све могуће антибиотике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У САД се десио један случај који указује на то да су страхови научника оправдани. Жена из Неваде је умрла након што је заражена супербактеријом која се показала отпорном на све антибиотике доступне у САД, саопштио је амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Њено стање се показала неизлечивим, након што су лекари узалудно испробали 26 различитих антибиотика пре него што је умрла у септембру. Неименована жртва је имала преко 70 година, а разболела се на путу у Индији.

Она је у Индији била хоспитализована више пута, пре него што је пребачена на лечење у болницу у Невади средином августа. Недељу дана касније локални здравствени званичници су обавештени да је покушано лечење свим могућим антибиотицима без успеха. ЦДЦ је касније утврдила да ниједан лек који се тренутно налази на тржишту не би могао да заустави напедовање ове бактерије.

Једна од највећих здравствених претњи Америци

„Покушали смо са свим што је доступно у САД и ништа није било ефикасно. То је забрињавајуће. Толико дуго смо се ослањали на стварање нових антибиотика. Али очигледно бактерије и бацили могу да брже развију отпорност него што ми можемо да направимо нове антибиотике“, рекао је др Александер Кејлен.

Узорак који су лекари из Неваде послали у ЦДЦ садржи ензим НДМ који чини бактерије отпорним на многе антибиотике.

Према речима стручњака из ЦДЦ-а, бактерије отпорне на све антибиотике су веома ретке и тада је неопходно спровести превентивне мере које подразумевају изолацију пацијената.

Друга супербактерија је нађена код најмање четири пацијената у САД прошле године. Утврђено је да је та бактерија отпорна чак и на колистин -лек коме, због штетних нуспојава, лекари прибегавају само у изузетним случајевима.

На срећу та бактерија није била нарочито заразна.

ЦДЦ сматра да је отпорност бактерија на лекове једна од највећих здравствених претњи са којима се тренутно суочава САД.

Извор:Блиц.рс