Издвајамо Регион

СРАМОТА!ХРВАТСКA ТЕРА МИГРАНТЕ НАЗАД У СРБИЈУ: Полиција их тукла и одузимала личне ствари!

Одузимали им новац и мобилне телефоне

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватска полиција тера тражиоце азила назад у Србију, а у неким случајевима примењује и силу и не даје им прилику да затраже заштиту, саопштила је данас невладина организација (ХРW), која такав закључак заснива на разговору са десет избеглица из Авганистана, пренела је Хина.

У саопштењу се наводи да су Авганистанци, међу којима је било двоје деце без пратње, испричали да их је хрватска полиција у новембру прошле године вратила у Србију, након што су ухваћени на територији Хрватске.

Они су, како се наводи, рекли да им је ускраћено право да затраже азил иако су то намеравали да учине.

Од њих 10, како даље наводи ХРW, девет је рекло да су их припадници полиције ударали, а сви су потврдили да су им одузете личне ствари, новац и мобилни телефони.

Окрутно поступање Хрватске према тражиоцима азила

– Извештај о шокантном и окрутном поступању Хрватске према тражиоцима азила на њеној граници нису достојна једне државе ЕУ-а – изјавила је Лидија Гал известитељка ХРW-а за Балкан и источну Европу.

– Власти у Загребу морају да обезбеде да сви обављају своју дужност да заштите тражиоце азила а не да их силом терају натраг у Србију – истакла је.

У четири случаја описи које су дали тражиоци азила о ознакама оних који су их вратили назад у Србију, одговарају онима које носи хрватска полиција, тврди ХРW. У три друга случаја, тражитељи азила су рекли да су се ти мушкарци представили као хрватска полиција и да су носили одговарајуће униформе.

У једном је случају тражилац азила описао униформу као „врло тамну, попут црне“, а у другом је описао полицијска возила. Један од тражилаца није могао да да детаљан опис одоре или ознака.

ХРW наводи да би хрватске власти требало да истраже наводе да су полицијски службеници злостављали тражиоце азила и позвати починитеље на одговорност. ХРW је такође саопштио да је писао хрватском министарству унутарњих послова 20. децембра затраживши објашњење, али да га досад није добио.

– Европска комисија би требало да извршити притисак на Загреб да испуњава своје обвезе у складу са законом ЕУ-а и законом о избеглицама, да истражи наводна злостављања и омогући тражење азила и правично поступање за оне на њеној територији и њеним границама – рекла је Гал.

Извор:Танјуг