Православље

Срби сутра славе Мали Божић: Ово су сва веровања за тај свети дан, а једну ствар НЕМОЈТЕ НИКАКО да радите!

Храм Светог Саве (Фото: Јутјуб)
Православни верници данас обележавају Нову годину по Јулијанском календару, која се у Србији назива и српска Нова година, а обележава се и Обрезање Исуса Христа и Свети Василије Велики.
Нову годину обележавају Јерусалимска црква, Руска црква, Српска православна црква, Грузијанска патријаршија и Света Гора Атонска
У храмовима се моли Господу Исусу Христу да благослови венац године, да сачува православље у миру, да година протекне добро, да градове Бог сачува неповређене, да христољубивог владара земље заштити и дарује му победу над противницима.

Моли се и за победу над кривоверством, за плодове земаљске, здрав ваздух, кишу са небеса и за избављење од свих невоља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Верује се да се данас не треба свађати, јер ће људе у противном целе године терати баксуз, док се у неким крајевима верује да се данас посебно треба чувати да вас неко не превари.

Срби празник посвећен обрезању Исуса Христа називају и Мали Божић, па се у многим крајевима на данашњи дан понављају неки обреди и радње својствени празновању Христовог рођења.

У неким крајевима се на тај дан спаљују остаци бадњака. Као што се за Божић меси чесница, за Мали Божић се меси посебан обредни хлеб “василица”, у који се ставља зрневље многих житарица, бундеве, пасуља, бобице дрена – за здравље, и метални новчић као симбол богатства и среће.

Православна Нова година се у новије време прославља као и Нова година 31. децембра, људи се окупљају у ресторанима и кућама, преједају се, напијају и пуцају, а у поноћ се љубе и желе једни другима срећу.

Стари су говорили да би ново лето требало дочекати будан, а да неудате девојке гатају ако желе да знају да ли ће се те године удати и за кога.

Девојке у Босни су гатале тако што су се пре сванућа пеле на таван, бацале своју обућу кроз врата, па ако обућа, кад падне, стоји у смеру супротном од куће – то је знак да ће у том правцу и отићи, односно удати се. На Косову се веровало да девојка која не може да се уда треба на Мали Божић да преноћи у туђој кући, па ће одмах бити испрошена.

У неким крајевима се веровало да ће бити родна година ако на овај дан падне снег или буде облачно.

Ваља се да жене умесе колач Василицу, који има посебно значење.

Извор: Telegraf.rs