Издвајамо Православље

СРЕЋНО БАДЊЕ ВЕЧЕ! Прославите га уз ове лепе и традиционалне обичаје

Фото: Јутјуб

Бадње вече спаја Бадњи дан и Божић, па се често у нашем народу каже за две особе које су много блиске и везане да су као Божић и Бадњи дан. Кад падне мрак, домаћин са синовима у кућу уноси печеницу, бадњак и сламу.
Печеница се носи на ражњу, обично је двојица носе између себе и један од њих прво ступа десном ногом преко прага и поздравља домаћицу и женску децу речима: Добро вече! Честит Божић, Бадње вече! Домаћица и женска деца посипају печеницу и домаћина зобљу и пшеницом и одговарају му: Добро вече! Честити ви и ваша пшеница! Печеница се уноси у собу где се обавља вечера за Бањи дан и Божићни ручак и прислања је на источни зид тамо где су иконе и кандило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затим се уноси бадњак, које је претходно пресечен на три дела, да би могао да стане у шпорет. Изговарају се исте речи као приликом уноса печенице. Бадњак се ставља на огњиште или поред шпорета или пећи и одмах би требало да се једно дрво запали. Ако нема ни пећи ни шпорета, бадњак се ставља код печенице.

Након бадњака у кућу се уноси слама, која представља симбол оне сламе у којој се Христос родио. Тада се спроводи исти ритуал као приликом уношења печенице и бадњака. Затим се слама поспе по целој кући, а у ону која доспе под сто домаћица стави разне слаткише, играчкице и ситне поклоне, које деца траже и пијучу као пилићи.

Након што су унесени печеница, бадњак и слама, сви укућани отпевају тропар Рождество твоје, помоле се Богу, прочитају молитве које знају, честитају једни другома празник и Бадње вече и седају за трпезу. Вечера се састоји од посне хране, и то пребранца, свеже или сушене рибе и сувог воћа и других посних јела.

Извор:опанак.рс