Издвајамо Србија

Српски брак неодржив на Косову: Траже развод и поновно венчање у њиховом систему!

Брак је немогућ и ако је један од супружника рођен ван Косова

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стотине људи на Косову не може да оствари своја законом дозвољена права пошто сви Срби који су венчани у систему општина Владе Републике Србије не могу да региструју брак у косовским матичним књигама. Брак је немогућ и ако је један од супружника рођен ван Косова.

Ако је супруга рођена ван Косова негде у Србији, не може мужевљевим презименом да буде регистрована и у косовском систему.

– Буквално терате ту особу да почини кривично дело и да има два идентитета у два различита система. Исто тако, у том случају, супруг, уколико тај брачни пар добије дете, бива примораван да прође кроз процедуру признавања свог детета, иако је то његово дете. То можда не представља правни проблем, али је свакако облик понижавања – указује Милица Андрић из Актива у Косовској Митровици за РТС.

Код парова који су се венчали у Србији, једина варијанта да би се регистровали и остварили своја права на Косову је да се разведу по српском систему и да се венчају овде на Косову по косовском систему.

– Мислим, али не тврдим, али мислим да смо имали случајева о разводу брака, да би склопили брак на Косову – помиње матичар у Општини Грачаница Александра Арсић.

У Матичној служби у Грачаници било је неколико десетина случајева када су супружници одбијени да склопе брак на Косову, сазнаје РТС.

– По мени је препорука, да тамо где је брак закључен, да тај извод из књиге венчаних допуне или оснаже, и да тај брак се верификује у матичне књиге на Косову из разлога јер је једно од супружника рођено на Косову – препоручује адвокат Милка Милосављевић.

У општинама косовског система у српским срединама кажу да је проблем бирократске природе, док су приштинске власти обећале регулативу по којој ће овакви проблеми бити решени.

Извор:Телеграф.рс