Здравље

СТАРИ НАРОДНИ ЛЕК ЧУВАРКУЋА: Веровање каже да се узгаја на крововима кућа јер штити од удара грома и ватре

Чуваркућа се на нашим просторима гаји више од хиљаду година, а потиче из Мексика. Расте по стенама, крововима, зидовима, а може бити узгајана и у саксијама. Не тражи много труда, а најважније је да јој се обезбеди довољно сунчеве светлости. Веома је отпорна на сушу и високе температуре. Име је добила, између осталог, због веровања да “чува кућу” од удара грома и ватре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Има врло широку примену у народној медицини

У народној медицини користи се због антиупалних и диуретичких својстава. Примењује се у облику сока, облога, масти тинктуре и чаја. Чуваркућа је стари народни лек за болести ува, оштећења бубне опне и губитак слуха. Њен сок раствара вишак церумена (маст у уву) и смањује бол. Да би се постигао жељени ефекат, довољно је из листа у уво укапати два до три милилитра сока, одлежати неколико минута, а затим пустити да сок исцури напоље. Њено меснато, сочно лишће бере се током лета, за време цветања. Као и код алоје, за лечење се користи свеже цеђен сок из листова који помаже код:
• нервног растројства
• падавице
• немирних снова и дечјих страхова.

Свеже здробљени листови или свеже исцеђен сок благотворно делују на брадавице, чиреве, ране и опекотине, курје очи, сунчеве пеге, те на болна места настала услед гихта. Облог од свеже цеђеног сока листова чуваркуће помаже у ублажавању болова и смањује оток од убода инсекта, било да је реч о пчели, оси или комарцу.

ПРОЧИТАЈТЕ КАКО СЕ ПРАВЕ РАЗНИ МЕЛЕМИ ОД ЛИСТОВА ЧУВАРКУЋЕ
У дубљу посуду ставите шаку смрвљених листића чуваркуће, девет кашика воде и 200 грама ситно исецканог свињског сала, па кувајте на тихој ватри док не почне да се одваја маст. Кад се смеса уједначи, процедите је кроз сито и сипајте у порцеланске посуде. Сачекајте да се маст охлади и стегне, па посуде ставите у фрижидер или на неко друго хладно и мрачно место. Ова маст се користи за лечење рана, а добра је и за ублажавање пега од сунчања.

Поклоници алтернативне медицине тврде и да цели листови ове биљке у меду лече миоме и цисте на материци. Смеса се прави од 300 грама чуваркуће и 300 грама правог природног меда, по могућству кестеновог. Убрани листови се прво добро оперу, а затим самељу у блендеру или у неком другом апарату. Добијена каша се помеша са медом у стакленој тегли и остави да одстоји седам дана у фрижидеру, уз поновно повремено мешање. Након седам дана лек се узима три пута дневно, по једна супена кашика. Прва кашика узима се ујутру одмах након буђења, друга у току дана између оброка, а трећа пред спавање.

Лечење траје од неколико недеља до неколико месеци, а цисте углавном нестају, тврде народни лекари. Они инсистирају да се терапија све време спроводи у континуитету без прекидања.

Истичу и да је овако спремљена смеса делотворна за чишћење и јачање целокупног организма. Стимулише метаболиазм, поправља варење и побољшава уредност столице. Руски народни лекари тврде да помаже и као лек за јачање срца.

Извор: Опанак.рс