Издвајамо Србија

СТИЖУ НОВИ ПОЗИВИ ИЗ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ: Ако не пријавите своје возило у војну евиденцију, платићете казну до 50.000!

Тек што је објављен јавни позив за увођење у војну евиденцију рођених 1999. године и оних који из одређених разлога нису то до сада учинили, уследила је још једна објава из Министарства одбране

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На адресе широм Србије упућени су позиви из регионалних центара Министарства одбране да се грађани јаве, како би њихова возила била уведена у војну евиденцију. Ови позиви су уследили, након што је Министарство одбране објавило општи позив за увођење у војну евиденцију грађана Србије који у овој години пуне 18 година.

Тек што је пре 10 дана објављен јавни позив за увођење у војну евиденцију рођених 1999. године и оних који из одређених разлога нису то до сада учинили, уследила је још једна објава из Министарства одбране.

На документу, који је упућен на кућне адресе појединих грађана, стоји да су позвани да се јаве у регионалне центре Министарства одбране, како би њихово возило било било уведено у евиденцију ствари Центра МО.

На наше питање, упућено Министарству, шта је разлог слања позива грађанима, надлежни су одговорили да је увођење возила у евиденцију ствари део је материјалне обавезе која је Законом о војној, радној и материјалној обавези одређена као право и дужност грађана Републике Србије, привредних друштава, других правних лица и предузетника, чије је седиште на територији Републике Србије.

Према том Закону, они којима је позив упућен, су дужни да покретне и непокретне ствари којима располажу, а које су одређене као ствари посебне намене за потребе одбране, Војске Србије и цивилне заштите, уступе на привремено коришћење уз накнаду државним органима, Војсци Србије и цивилној заштити.

– Евиденција се води ради организованог и правилног извршавања наведене обавезе – стоји у одговору из Министарства.

Имајући у виду да се тај закон у правном систему Републике Србије примењује од 5.11.2009. године, како би се ефикасније обезбедило функционисање војне, радне и материјалне обавезе, јасно је да поменути позиви нису у вези са безбедносном ситуацијом у региону, додају надлежни.

Такође, како су нам рекли, у случају неодазивања позиву исти закон предвиђа новчане казне од 10.000 до 50.000 динара за власника ствари.
Извор: Телеграф.рс