Издвајамо Православље

Сутра је Туциндан: Спремајте божићну печеницу и испоштујте овај обичај!(ВИДЕО)

На овај дан, не сме се давати ништа из куће јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог дома

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сутра православна црква обечежава Туциндан, народни празник који се увек прославља 5. јануара, односно два дана пред Божић.

Према српском веровању, ово је дан када се коље печеница за Божић. И само име празника наводи на овај закључак – наиме, некада се прасе или јагње које ће бити послужено за празник два дана касније „тукло“ – убијало секиром или ножем, па одатле и назив – Туциндан.

Овај обичај се у Србији вероватно задржао још из паганских, многобожачких времена и био је у вези са приношењем жртве. Временом, црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, дугог шест недеља, са мразевима и зимом која је у ове дане обично најјача, јака храна добро дође.

За божићну печеницу се бира најлепше прасе или јагње, мада неки припремају и ћурку или кокошку. Животиња треба да буде бела, без белега и телесних недостатка. Пече се сутрадан, на Бадњи дан, а једе за Божић.

Много је обичаја везаних за Туциндан. У неким крајевима Србије, сутра домаћице почињу уређивање куће и спремање хране за Божић. Такође, верује се да се на Туциндан, не сме давати ништа из куће јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог дома. Ако имате неке дугове или неизмирене рачуне, данас је право време да их вратите!

Туциндан је време када се традиционално враћају дугови да човек не би био дужан све до следећег Божића. На Туциндан, кажу старији, никако „не ваља“ тући децу, јер ће целе године бити неваљала и јер ће им, верује се, изаћи чир на сваком месту где су ударена.

Ако некога и случајно ударите, тај мора брзо да изговори: „Чири, мири да имаш двадесетчетири“.

Извор:дневно.рс/Србија Јавља