Занимљивости Издвајамо

Сваки дан је гужвате и бацате у смеће, а нисте ни свесни да вам доноси лаганих 500 евра!

Мали рудник се налази у златним и сребрним фолијама које облажу унутрашњост сваке кутије “никотинских штапића”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пушачима сигурно неће бити свеједно кад сазнају да су, бацајући годинама паклице од цигарета, бацилли у смеће бар 500 евра.

Заправо, мали рудник се налази у златним и сребрним фолијама које облажу унутрашњост сваке кутије “никотинских штапића”. А због чега оне баш толико вреде, објашњавају технолози и златари.Тај рудник је пре неколико месеци открила чистачица Ж. М. (64), кад јој је пријатељица рекла да њена ћерка скупља фолије из паклица и продаје их за преко 100 евра по килограму.

У Крагујевцу се за килограм фолије може добити 160 еура или више, у зависности колико скупиш. А чула сам да у Београду, негде код аутобуске станице, за ту количину можеш да добијеш и 500 евра. За сад имам око 300 грама, али нећу да их продајем док не скупим макар килограм фолија- каже она.

Фолије од цигарета

Али, то и није баш тако лако као што звучи, јер је за килограм фолије потребно скупити око 1.000 паклица цигарета. И то не било којих.

Тврда фолија је за бацање, скупљам само ону мекану, танку. Пошто чистим по разним локалима, фирмама и клубовима, успем да узмем 25 до 30 паклица недељно, а некад и више, зависи од посла. Кад видим паклицу на улици, увек погледам да ли у њој има фолије, али ретко кад је нађем унутра. То значи да сигурно има још људи који скупљају фолију за продају- прича Ж. М.

Има, и те како. Трговина овим секундарним сировинама без сумње постоји и веома је развијена, а доказ томе су бројне Фејсбук странице и форуми, посвећени продаји и откупу фолије од цигарета. Да бисмо сазнали из прве руке како се крећу продајне цене, преко једне од група успели смо да дођемо до броја телефона купца, коме смо се представили као „Маја, девојка заинтересована да прода два килограма фолије“.

Већ после првог звона, јавио се мушкарац са јаким нагласком и младалачким гласом.

Добар дан, да ли је то Зоран?

Да, изволите- одговара млади мушки глас с друге стране жице.

На питање да ли се бави куповином фолија од цигарета, насмејао се и као из топа одговорио „да“.

Дајем 50 евра за кило, значи теби 100 евра могу да дам. Мада, можемо и да се договоримо за цену на лицу места. Али на жалост, тренутно не купујем, јер већ имам велике залихе. Од маја ћу поново почети, па ти скупљај до тад и онда ми се јави. Ако ти није хитно – каже Зоран.

Цигарете

Од дотичног Зорана, на жалост нисмо сазнали у коју сврху користи своје „залихе“ фолије, иако Ж.М. каже да је чула да „ови што купују фолију“ из ње извлаче сребро, док се из златних фолија може издвојити чисто злато. Ипак, златари, технолози и произвођачи цигарета нису у потпуности сигурни у то.

Није ми познат технички састав ових фолија, али је мало вероватно да се у њима налази злато или сребро. Сигурно је да оне садрже велики проценат алуминијума, а он је најтраженија секундарна сировина – каже технолог Ивана Гајин.

С њом се слажу стручњаци из златаре „Танасковић“ у Београду, који су нам објаснили да је алуминијум веома скуп у продаји и да је за њим увек велика потражња јер му је употреба вишеструка. Ипак, надлежни из фабрике дувана у Нишу на жалост нису могли да нам кажу који је састав фолије из паклица у које пакују цигарете.

Чак и ако у њима нема ни трунке злата или сребра, људи који су од продаје и куповине фолије од цигарета направили бизнис, доказали су да заиста ништа није за бацање.

Почела сам да пушим цигаре које имају баш ту фолију која се најбоље продаје. Терам све пушаче у окружењу да их пуше, како бисмо што пре скупили довољну количину. Кад продам фолије, паре ћу дати унуци, она се сад школује, па јој је новац најпотребнији- каже скромна чистачица Ж.М.
Извор: Еспресо.рс