Србија

Тачи: Београд је епицентар дестабилизације!

Београд је поново постао епицентар дестабилизације на Западном Балкану са захтевима за стварање Велике Србије и мислим да је време да Европска унија покаже мудрост, јер Србија не може постати члан европске породице са идејама Слободана Милошевића, изјавио је председник Косова Хашим Тачи за Дојче веле.

Он је истакао да би желео да дође до политичког договора који би водио нормализацији односа Србије и Косова као независних држава, али сматра да Приштина мора да буде спремна да одговори на планове Србије да анектира део косовске територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија је Косово изгубила у рату, а потом је изгубила и битку за преговарачким столом и Косово је данас независна држава. Сада Београд покушава да нас представи као лажну државу, али ће изгубити и ту битку, казао је Тачи.

Говорећи о недавном инцидентуи са возом, председник Косова је истакао да су у Приштини имали информације да су у њему наоружани припадници парамилитарних јединица, чији је циљ био да дестабилизују Косово.

Због тога смо одлучили да по сваку цену не дозволимо улазак тог воза на територију Косова. Да је он прошао, не могу да кажем да не би дошло до оружаног сукоба, рекао је Тачи, додавши да су у Приштини упознати да је Србија наоружавала Србе са севера и да планира поделу Косова.

На питање новинара да ли има доказе за тако тешке оптужбе, Тачи је рекао да је дифинитвно сигурно да Србија користи модел који је Русија искористила у Украјини када је припојила Крим.

Шаљу цивиле и људе у униформама на север и наоружавају Србе ватреним и другим оружјем, како би били спремни да се одбране од наводних албанских напада, казао је косовски председник.

Тачи тврди да постоје подаци да и Руси обучавају парамилитарне формације, чији припадници не носе униформе, али имају модерно наоружање.

На то сам већ упозорио Европску унију, чије је ћутање узнемиравајуће. Касне реакције већ смо видели у Босни деведесетих, у Хрватској и на самом Косову, а знамо какве су биле последице, рекао је Тачи.

На питање да ли су то информације косовских, или нечијих других служби, Тачи није одговорио директно, али је тврдио да су оне потпуно тачне и потврђене.

Коментаришући изјаву председника Србије Томислава Николића да је спреман да пошаље војску на Косово ако тамо буду убијани Срби, Тачи је рекао да је Николић већ био на Косову 1999. године, „али је побегао подвијеног репа“. У сваком случају, сигурно је да нећемо дозволити угрожавање суверенитета, рекао је Тачи.

Извор: Фонет