Србија

ТАЧИ ОТКРИО СВОЈ НАЈВЕЋИ СТРАХ: “Србија хоће да присвоји север Косова као Русија Крим”

Косовски председник Хашим Тачи рекао је Ројтерсу да Београд планира да “присвоји део северног Косова, баш као што је Русија припојила Крим”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британска агенција наводи да се Приштина и Београд међусобно оптужују да желе да распире нови регионални рат и подсећа да су специјалне јединице косовске полиције у суботу спречиле да воз осликан националним бојама Србије и с натписом “Косово је Србија” пређе административну линију.

Тачи је рекао да је сврха воза била да испровоцира Приштину како би се направио изговор да Београд војно интервенише и припоји север Косова, где живи око 50.000 Срба који не прихватају независност покрајине.

“Намера Србије је да искористи тај воз, који је донирала Русија, најпре да би помогла да се одвоји северни део Косова, а потом… да би се тај део припојио Србији. То је кримски модел”, истакао је Тачи.

Ројтерс подсећа да Београд не признаје независност Косова и наводи да Београд није тражио дозволу Приштине за пролазак воза, додајући да је председник Србије Томислав Николић у недељу рекао како је акција Косова показала да Приштина жели рат са Београдом и поручио да ће Београд послати војску ако на Косову убијају Србе.

Одговарајући на Николићеву изјаву, Тачи је рекао да би било какав покушај Београда да припоји северно Косово покренуо “ланчану реакцију широм Западног Балкана”.

Ројтерс наводи да и Београд и Приштина теже ка придруживању ЕУ и да је нормализација односа услов за њихов напредак, али да Београд наставља да блокира чланство Косова у међународним организацијама.

Британска агенција подсећа да је у односима између Београда и Приштине дошло до нових тензија овог месеца када је бивши косовски премијер Рамуш Харадинај ухапшен у Француској по потерници Београда, који га оптужује за ратне злочине.

Извор: Танјуг