Издвајамо Србија

ТАЧИ СПРЕМА РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ! Приштина прекршила договор и ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ!

Косовски председник поручио да је Приштина спремна да уђе у оружани сукоб ако се Београд приближи „граници Косова“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само неколико сати пошто је у Бриселу глумио миротворца, косовски председник Хашим Тачи жестоко је ударио по Србији и оптужио је да наоружава Србе на северу Косова. Он је поручио и да је Приштина одлучна да уђе у оружани сукоб са Србијом уколико се Београд на било који начин приближи „граници републике Косово“.

– Косово је спремно да одговори на све провокације. Имамо информацију да је у возу било оружја и припадника обучених паравојних јединица који су намеравали да уђу на Косово и дестабилизују га – изјавио је Тачи у интервјуу за албански сервис немачког радија Дојче веле.

Брисел да реагује

На запаљиве изјаве косовског председника, према нашим сазнањима, реаговао је и премијер Александар Вучић, који је затражио од високе представнице ЕУ Федерике Могерини да јавно реагује и осуди непрофесионално и неодговорно понашање албанске стране, а ако се то не догоди, то ће бити јасан знак да Албанци не желе никакав разговор, већ да желе по сваку цену да угрозе крхки мир и стабилност.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Курир да Тачи прича глупости и да показује да га баш брига за договоре. Он наглашава да овакве запаљиве изјаве уносе нестабилност у регион.
– То што прича Тачи су глупости. Ваљда би неко од међународних фактора приметио то оружје о којем он прича. Па нису то праћке које можеш да ставиш у џеп. То су изјаве које дестабилизују регион, и то после састанка код Могеринијеве, што показује да Албанце не интересује дијалог, нити поштују оно што се у дијалогу договори – поручује шеф српске дипломатије.

И председник Томислав Николић одбацио је Тачијеве наводе и нагласио да Европу треба да брину његове запаљиве изјаве. Како је рекао, ЕУ треба само да јасно каже да то неће толерисати.

Апсурдне тврдње

– Апсолутно је апсурдно тврдити да Србија жели да анектира север КиМ. Суштински, то је немогуће јер се КиМ налази у Србији – изјавио је Николић.

Политичар Слободан Вуксановић о Тачијевим нападима каже да у овом тренутку албанској страни одговара свака врста заоштравања.
– Они би највише желели рат. У сваком другом епилогу они не могу да дођу до својих циљева. У политици је компромис идеално решење, а до њега се не долази ратом – нагласио је Вуксановић.

Бранко Радун
ДВОСТРУКА ИГРА АЛБАНАЦА

Политички аналитичар Бранко Радун сматра да Албанци играју двоструку улогу – једну миротворачку у Бриселу и другу ратоборну на домаћем терену.
– Тачијева изјава је нови покушај да се Србији пришије још нека кривица – оцењује наш саговорник.

Федерика Могерини
ОСТАВИТЕ ТЕНЗИЈЕ ПО СТРАНИ

Иако није именовала Тачија, висока представница ЕУ Федерика Могерини осудила је изјаве актера дијалога које кваре напоре да се успостави мир. Она је рекла да жали што у изјавама после састанка нису сви поштовали договор да се тензије оставе по страни.

Извор:Курир.рс/Ивана Кљајић