Србија

ТАЧИЈЕВО ШЛИХТАЊЕ ПУТИНУ И ТРАМПУ: Паника у Приштини због могућег договора Русије и САД

Приштина узнемирена због могућег побољшања односа САД и Русије на рачун независности Косова

Црвени аларм се упалио у Приштини. Овако се у најкраћем може описати ситуација код привремених косовских власти, пре свега у кабинету Хашима Тачија, због могућности да Вашингтон и Москва закопају “ратне секире”, али и да се Доналд Трамп и Владимир Путин договоре око спорних подручја у свету. Зато и не чуди изјава косовског председника да је дошло време да Москва и Приштина успоставе директне односе, као и тврдњу да је Косово исте такве контакте успоставило с Трамповом администрацијом.
Због наговештаја да би Доналд Трамп и Владимир Путин могли да „хибридни рат” и жаришта широм света, попут Сирије, Украјине, Кавказа и Косова разреше новим детантом, у Приштини се огласило звоно за узбуну. На руку Тачија не иде ни пораз Хилари Клинтон, односно избор Трампа, јер је косовски председник пружио јасну подршку кандидаткињи Демократске партије.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уплашен за пројекат самопроглашене независне државе, Тачи је, у првим данима 2017. године, изјавио да „Косово у историји никада није наудило Русији” и да се залаже за „поштене и конструктивне односе” с том силом, док је данас у посети Вашингтону, где би требало да се састане са утицајним републиканцима из транзитног тима новоизабраног америчког председника Доналда Трампа.

Политички аналитичар Душан Јањић за Телеграф каже да је сигурно да Приштина не жели да изгубу подршку САД и тешко да ће је изгубити, али и покушава да ојача гласове својих лобиста блиских Трампу.

Што се тиче обраћања Русији, то је резултат сазнања о новој расподели моћи, између осталог и на Балкану, где ће договор Америке и Русије бити јако важан – истиче Јањић.

Обраћањем Москви, Тачи такође покушава да добије руске гаранције да Турска неће активирати исламистичке групе на Косову.

– Ради се о једној промишљеној политици, у којој косовски Албанци покушавају да одрже старог савезника, САД, али и да се истовремено приближе Русији – додаје председник Форума за етничке односе.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију и посланик Српске напредне странке Милован Дрецун сматра да Тачи покушава да „извади флеке” због подршке „клану Клинтон који је најомраженији у САД”.

Ипак, треба да будемо свесни америчка дипломатија делује континуирано без обзира на председничке изборе, тако да не треба очекивати неке суштинске промене када је у питању подршка сецесији КиМ, напомиње Дрецун за наш портал.

– За нас је најважније да САД не врше притисак да признамо Косово или да отворимо Приштини пут за чланство у УН, као и да убеђују Приштину да буде конструктивна у процесу нормализације односа, а не да га минира. Више од тога, мислим, не треба очекивати од Трампа. Сматрам и да ће Трамп знати да цени наше понашање у региону и у процесу нормализације односа, јер Америци тренутно не одговара дестабилизација региона – рекао је Дрецун.

Извор: Telegraf.rs