Здравље Издвајамо

Теглу напуните белим луком, прелијте медом и једите сваки дан: Лек за све бољке стар 5.000 година!

Ако се редовно користи, бели лук може да подстакне и бољу циркулацију, уклони сувишне масноће из нашег тела, спречи срчана обољења, смањи висок крвни притисак и још штошта

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бели лук је једна од најстаријих култивисаних биљака у свету, која се узгаја већ више од 5.000 година.

Вероватно су вам већ позната моћна дезинфекциона, антибактеријска и антифунгицидна деловања белог лука, која се лако могу упоредити са најбољим антибиотицима, нарочито када га поједете на празан желудац – тада је ефекат најјачи.

Бели лук је свакако један од најснажнијих природних лекова који може да парира званичним антибиотицима, па чак бити и учинковитији од њих.

Ова намирница може да заштити наш организам од бактерија, гљивица и инфекција. Истраживања су доказала да његова конзумација на празан желудац има снажна антибактеријска својства, више од 400 активних састојака (витамине А, Б1 и Б2, Ц, минерале, дијетална влакна, аминокиселине, есенцијална уља, биљне масти, ензиме, гвожђе, јод, калцијум, калијум, сумпор, селен и фосфор).

Људи одавно познају снагу белог лука и користе је пре него средства која пласира фармацеутска индустрија, што је свакако и здравије. Ако се редовно користи, бели лук може да подстакне и бољу циркулацију, уклони сувишне масноће из нашег тела, спречи срчана обољења, смањи висок крвни притисак и још штошта.

Многи стручњаци ће се сложити да је управо бели лук најмоћнији антиоксиданс.

А да ли сте знали за комбинацију белог лука и меда?

Ово се и те како препоручује, јер заједно стварају врло моћан, лековит, природан производ. Иако слатко-љута комбинација делује необично, она је врло делотворна и организму ће донети заштиту и додатну енергију.

Рецепт за мед од белог лука

Састојци: 3-4 главице белог лука, чаша природног меда.

Припрема: Раздвојте главице белог лука на ченове, немојте га љуштити, али уклоните оне љуске које висе и види се да ће отпасти. Стаклену теглу напуните ченовима белог лука, па лагано прелијте медом.

Кашиком померајте ченове, како би мед покрио баш сваки део белог лука у тегли. Добро затворите, тако да ваздух никуда не може да уђе и оставите да одстоји неколико дана.

Мед од белог лука можете чувати у фрижидеру или на собној температури, а свакога дана поједите по један чен. Осим што ћете бити много здравији, овај необичан укус ће вам се вероватно допасти.

Извор:Стил/Дневно.хр