Србија

ТОМА НЕ ДА ФОТЕЉУ Николић уценио СНС: Ако ме нећете, подржаћу Јеремића за председника

Уколико не буде кандидат за председника, Томислав Николић могао би да уцењује СНС подршком Вуку Јеремићу или чак и да га подржи, сазнаје „Блиц“
Како се приближава дан званичне објаве кандидата владајуће странке СНС, све су мање шансе да то буде актуелни председник државе. Према сазнањима „Блица“, званична Москва је била спремна да подржи у потпуности Николића, што му је и речено. Међутим, он није имао смелости да сам, мимо одлуке председника СНС Александра Вучића, пред Нову годину на конференцији за штампу јасно објави оно што жели – своју кандидатуру.

Николић је, могуће, шансе изгубио делом и због неодлучности, а тешко да ће га странка кандидовати. Према сазнањима „Блица“, он нема намеру да се тек тако повуче.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Николић више нема чиме да тргује са Вучићем, а свестан је да још има какву-такву подршку. Један од планова је да пре објаве кандидата СНС Николић покуша са уценама да ће подржати Вука Јеремића, па чак донекле и јавно, изјавама. Идеја да се из ината подржи Јеремић долази од саветничког окружења, али и од супруге Драгице – каже извор „Блица“ близак Председништву.

Како додаје наш саговорник, незадовољни чланови СНС могу бити подршка једној таквој опцији.

– Али је реалност и да врх напредњака има полуге да смири председниково окружење, али и понуди одређене уступке Николићу које би он прихватио.

Досадашња изборна пракса је била да су се највеће битке водиле око парламента и на локалу. Игре око предстојећих председничких избора могле би ипак бити најзакулисније до сада. На известан начин обелодањена је веза између кандидата Јеремића и некадашњег Вучићевог коалиционог партнера лидера Нове Србије Велимира Илића. Чињеница је да је Илић јавно прозвао Вучића, јер има у најави новог партнера.
Међутим, према сазнањима „Блица”, лидер Нове Србије све време одржава добре односе са Николићем.

– Пре кандидатуре Јеремића, спекулисало се да Николић уколико не буде кандидат планира да направи коалицију са Илићем. Идеја је била да направе покрет који би ишао на освајање гласова у централној Србији. Докле се ова идеја и заиста развила и у ком правцу ће се кретати, није познато ни најближим сарадницима – каже извор „Блица“.

Ипак, незадовољни Илић је већ пресавио табак. Као основни разлог за његове јавне критике Вучића наводи се „да није добио обећану позицију у Коридорима Србије“. Ипак, то није једини камен спотицања.

– Странку му већ годину дана узима СНС преко потпредседника Нове Србије из Шумадије, а по кулоарима у странци га прозивају да је превазиђен. У Чачку га је коалициони СНС насамарио са веома јаким кандидатом, садашњим градоначелником Милуном Тодоровићем и тиме је Илић у граду где је био неприкосновени владар послат у историју – каже „Блицов“ саговорник

Извор: Blic.rs