Издвајамо Свет

ТРАМП ИСПУЊАВА ОБЕЋАЊЕ: Почиње изградња зида на граници са Мексиком!

Нови амерички председник Доналд Трамп почеће данас да издаје указе о имиграцији а покренуће и кораке око најављеног плана изградње зида дуж америчко-мексичке границе, навели су званичници његове администрације

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође се очекује да ће се усмерити на такозване градове уточишта и ка преиспитивању предлога којим би се ограничио прилив избеглица у САД.

Очекује се да ће Трамп данас потписати прве указе, укључујући ту и мере за почетак изградње зида, приликом посете Министарства за унутрашњу безбедност.

Додатни укази биће издати током наредних неколико дана, рекао је један званичник.

Трамп је синоћ у Твитер поруци написао: „Велики дан за националну безбедност сутра. Између осталог изградићемо зид!“.

Трамп још разматра детаље планова за ограничење доласка избеглица у САД. Садашњи предлог предвиђа најмање четворомесечни прекид прихвата избеглица, као и привремену забрану за људе из неких већински муслиманских земаља, према наводима једног представника организација за јавну политику који прати питања избеглиштва.

Трамп је у кампањи говорио да ће заоштрити америчку имиграциону политику, укључујући и јачање граничне безбедности и заустављање прилива избеглица.

Он се такође залагао за заустављање уласка држављана из муслиманских земаља у САД али је касније изменио став и рекао да ће се концентрисати на контролу оних који долазе из земаља повезаним с тероризмом.

Очекује се, измедју осталог, да ће најавити планове о смањењу финансирања градова који не хапсе или не притварају имигранте који живе илегално у САД, што би могло и да значи милиони долара мање за поједине градске управе.

Очекује се да би могло да буде изузетака за заустављање прилива избеглица за оне који беже од верског гоњења ако је њихова вера мањинска у њиховој земљи. То би могло да се односи на хришћане у већински муслиманским земљама.

Као председник, Трамп може да користи указ да заустави долазак избеглица.

Касније ове недеље очекује се да ће Трамп најавити рестрикције за имиграцију из седам афричких и блискоисточних земаља, укључујући Сирију, Јемен и Ирак.

Такодје се очекује да ће зауставити прихват неких избеглица док процес контроле не постане строжи.

Дописник Би-Би-Сија (ББЦ) из Вашингтона пише да је вероватно да ће хуманитарне организације и организације за имиграцију бити огорчене због ових мера.

Уредник ББЦ-а за Северну Америку каже да је ове недеље нови амерички председник доносио низ мера везаних за своја најистакнутија изборна обећања.

– У понедељак и уторак било је запослење и трговина, а данас гранична безбедност – рекао је он.

Извор:Танјуг