Издвајамо Свет

ТРАМП ЈАСНО ПОРУЧИО ЕУ ДА НЕ РАЧУНА НА САД! Ако се удружи са Путином, могло би доћи до распада НАТО!

Порука коју је нови амерички председник Доналд Трамп послао својим савезницима с друге стране Атлантика била је јасна и једноставна: „Не рачунајте на нас!“, стоји у анализи угледног магазина Политико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Много деценија смо обогаћивали страну индустрију на рачун америчке, потпомагали војске других држава и допуштали тужно слабљење наше. Бранили смо границе других држава, уместо да бранимо своје. И потрошили смо милијарде долара у иностранству, док је америчка инфраструктура занемарена пропадала, рекао је Трамп у својем инаугурационом говору.

И пре преузимања дужности, рекао је како је НАТО „застарио“, хвалио је руског председника Владимира Путина, и јавно је признао како му није битно хоће ли Европска унија преживети.

У својем говору није ни једном ријечју ублажио страхове који се шире Европом, није споменуо ни НАТО нити ЕУ.
Највећи страх европских политичара је да ће Трамп постићи споразум са Русијом који би изоловао Европу.

Једна од теорија је да су Трампови приоритети спољне политике обуздавање Кине и разарање Исламске државе. Ако Трамп одлучи да укључи Путина у те планове, Европа би могла бити изостављена, препуштена руским претњама. Државе би могле почети склапати нова савезништва унутар регије, што би могло створити поделе на континенту.

„Сами темељи су у питању, рекао је Јан Течау, директор Ричард Ц. Холбрук форума у Берлину, који је ове недеље представио најгори могући сценарио.

„Ако безбедносне гаранције Америке за Еуропу више нису безусловне, НАТО би се могао урушити. То би могло довести до растварања ЕУ и евра, казао је Течао, али и нагласио да такав сценаро за сада још није вероватан.

Кључни сигнал за Европу биће први државнички сусрет Доналда Трампа – хоће ли бити с неким од европских лидера, попут Ангеле Меркел, или са Путином? Немачка канцеларка је изјавила ове недеље како би волела да посети Трампа у Вашингтону, али да још није позвана.

Чак и ако Трамп потврди своју преданост НАТО пакту у надолазећим недељама, толико је пореметио постојећи однос снага у регији да би било потребно дуго времена да се поновно стабилизује.

„То је шок за систем“, рекао је Вали Наср, декан факутлтета међународних односа на Универзитету Џонс Хопкинс.

Чак и ако не настави с најављеним понашањем, биће последица, закључио је Наср.

Извор:Јутарњи.хр