Србија

Три берлинска погледа на Србију: Немачка приморава Србију на ПОГУБАН ПРОГРАМ

Како Немачка гледа на трзавице у региону, растућу аутократију у Србији, европску перспективу земље и односе са Русијом? ДW је питао посланике Торстена Фраја (ЦДУ), Севим Дагделен (Левица) и Јосипа Јуратовића (СПД).
Брегзит, економска и избегличка криза, Трамп као терра инцогнита… У малом милиону проблема којима се тренутно бави Спољнополитички одбор Бундестага, у среду се у том важном телу немачког парламента расправљало искључиво о Западном Балкану. Како за ДW каже троје посланика тог одбора, идеја је да регион у којем турбуленције у последње време јачају остане на радару Немачке и Европске уније (ЕУ).

Предизборне трзавице

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Торстен Фрај, један од посланика владајућих демохришћана (ЦДУ) у том одбору, каже да други актери на Балкану попут Русије и Турске не спавају, а да је нејасно како ће се понашати нова администрација у Вашингтону. Посебно у Србији, додаје, јача утицај Русије.

У Русији имамо аутократски систем којем су важније геополитичке игре моћи него добробит српског народа. Не желим да негирам историјске везе, али ми нисмо успели да појаснимо да најважњи трговински партнер Србије није Русија већ ЕУ, а посебно Немачка. Или да приближимо чињеницу да је у последњих 15 година из ЕУ у Србију стигло око пет милијарди евра донација, а из Русије баш ништа, осим можда воза ка Косову – каже Фрај за ДW.

Сасвим другачије мишљење има Севим Дагделен, посланица опозиционе Левице.

Очигледно се у концепт Савезне владе не уклапа да Србија као кандидат за ЕУ буде близак савезник Русије. У оквиру приступних преговора Влада Немачке притеже своју стегу: Србија се кроз уједњачавање безбедносне и спољне политике са политиком ЕУ приморава на антируски курс. У то спада и наводна нормализација односа са Косовом која би требало да натера Србију да призна независност покрајине која је проглашена противно међународном праву – наводи Дагделен.

Шоу пред изборе

Јосипа Јуратовића, посланика Социјалдемократа (СПД) које су млађи партнер у берлинској влади, брину тензије између Србије и Косова. Епизода са возом, каже, тера на питање да ли Србија иде „путем Николића или путем Вучића, који нам говори да иде у правцу ЕУ и да ће учинити све што је у његовој моћи како би до тога што пре дошло“.

Искусни парламентарац ипак износи наду да су трзавице у региону тек стандардни предизборни шоу.

– Ми стално негде имамо неке изборе. Недавно су били у Хрватској и БиХ, а ускоро ће бити у Србији. У свим тим земљама, у којима политичке странке немају да понуде ништа конструктивно, иде се на стварање напетости а преко њих се већ деценијама добијају избори – каже он.

Угодан систем где влада сивило

На питање како коментарише то што су одмах после бриселског састанка косовски и српски председник наставили са ратоборним изјавама, Јуратовић каже да не може говорити понаособ, али да у региону многи политичари не желе приближавање ЕУ и правну државу.

– Они су себи последњих деценија изградили угодан систем у којем уживају, где влада полусивило. То је оно у чему се сви националисти слажу – објашњава.

Јуратовић се залаже да се „престане с тим безбројним седницама, конференцијама и округлим столовима и да се разговара само о конкретним пројектима повезаним с конкретним реформама“.

– Друго они не разумеју. И треба им притисак – истиче.

Проблем штапа и шаргарепе

Према последњој анкети Нове српске политичке мисли, свега 44 одсто грађана Србије подржава чланство у ЕУ, док је 42 одсто против.

Демохришћанин Фрај види кривицу и са европске стране и додаје да ЕУ мора показати да жели да буде „трајан партнер“. Око основних вредности нема преговора, каже он, њих земља-кандидат за ЕУ мора преузети.

– Према мојим разговорима у Србији, тамо постоји велика жеља и спремност да се иде овим путем, али за мене то значи да Србија мора имати јасну перспективу приступа и то не као штап и шаргарепу, већ као јасно право на приступ – истиче Фрај.

Он додаје да је погрешно веровати да је на Западном Балкану све ружичасто и да се „сада ради о, ето, мало јачој правној држави или мало већем привредном расту и нижој стопи незапослености“.

Не, него имамо темељне проблеме и изазове који се очитавају и по етничким линијама. Зато се и залажем да се ми, као ЕУ , али и Немачка, јасније ангажујемо на Балкану – додаје Фрај.

Социјалдемократа Јуратовић мисли да је лек у бржим евроинтеграцијама пре свега Србије. Та земља је, додаје, спремна да отвори петнаестак преговарачких поглавља и са тим не треба чекати. Веома је оштар према родној Хрватској због блокаде српских преговарачких поглавља.

То је погрешно. Ја нисам против тога да се деци хрватске мањине у Војводини дају на располагање школски уџбеници на хрватском језику. Али не може једна земља блокирати развој целокупне ЕУ. То је по мом мишљењу недопустиво и ја ту очекујем више озбиљности од Хрватске – наводи он.

„Нужна сарадња са Вучићем“

Али, да ли је ЕУ у име стабилности спремна да зажмури на негативне ствари у Србији? У једном интерном папиру немачког Министарства спољних послова, чије је изводе јуче објавио ДW, износи се низ замерки због слабости правне државе, корупције, случаја Савамале, контроле медија… Замерке које се по правилу не чују од немачких званичника, рецимо од демохришћанина Дејвида Мекалистера, известиоца Европског парламента за Србију, који је у децембру за ДW рекао да су „политичка мерила за Балкану другачија“.

Севим Дагделен сматра да европски политичари, и када помињу мањкавости владавине права и корупцију у Србији, то чине само како би забашурили свој главни циљ.

– Обавезни услов за улазак Србије у ЕУ биће признање противправно проглашене независности Косова. Тиме се накнадно аминује пракса ЕУ и НАТО, противна међународном праву, и ново повлачење граница након разбијања Југославије – каже она.

Посланица Левице сматра да ЕУ тиме додатно поткопава иначе нарушени углед.

– Из опортуних разлога се одустаје од важних принципа праве државе који се јадно деградирају на средство до остваривања циља, на дипломатску монету за поткусуривање – прича она.

Са друге стране, Трострен Фрај каже да се веома се залаже за то да „критикујемо оно што је за критику“.

– Али политика почиње сагледавањем реалности. Увек морате погледати ко су вам могући партнери у земљи. Залажем се да разговарамо са свим релевантним партијама у Србији укључујући и проевропску опозицију – каже Фрај.

Додаје да је нужна сарадња са премијером Вучићем чија је партија владајућа на свим нивоима.

– Посебно јер знамо да у српској политици има и сасвим ругачијих актера – рецимо председник Николић који је након пута поменутог воза за Митровицу користио потпуно неприхватљиве речи које су проблем за регион – објашњава он.

Фрај наглашава да је Вучић у претходним кампањама користио реформску и проевропску реторику док се сада појављују више националистичке идеје и „избор речи који би се пре очекивао од Николића“.

– Знам и за извештаје Заштитника грађана, причамо и са опозицијом, знамо каква је ситуација са медијима. Немам проблем да опишем те проблеме: рецимо застој у Вучићевом реформском елану што се тиче економије, али и позитивне ствари које су урађене. Рецимо да је влада, посебно Вучић, током избегличке кризе деловала европскије од влада многих земаља ЕУ – прича он.

Када се ради о „реформском елану“, немачка Левица има другачији став.

– Немачка приморава Србију на ригорозни режим штедње који је уз смањења плата и пензија и приватизације у неким земљама ЕУ већ довео до катастрофе. Такав програм је напросто социјално погубан – сматра Севим Дагделен.

Извор: DW.com