Издвајамо Свет

УБИЈЕНО 40 ЕКСТРЕМИСТА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Велики успех шиитских паравојних формација

Шиитске паравојне групе Хашд ал-Шааби пријавиле су да су одбиле два напада Исламске државе, један у западном Мосулу и други на југу Тел Каифа

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шиитске паравојне групе Хашд ал-Шааби пријавиле су да су одбиле два напада Исламске државе, један у западном Мосулу и други на југу Тел Каифа, у оквиру друге фазе кампање према Мосула која улази у други месец. Према саопштењу шиитских снага у суботу, 2. бригада Хашд ал-Шааби одбила је и потукла велики број терориста ИС у области западног Мосула, убивши најмање 40 екстремиста.

Други напад је заустављен а екстремисти поражени од снага хришћанског покрета „Вавилон“, повезаног са Хашдом, на подручју Шураикан, око 20 километара јужно од недавно ослобођеног хришћанског града Тел Каифа. У другом нападу нема погинулих терориста. Ове две победе Хашда против ИС остварене су у западном Мосулу од стране ирачких, курдских, и коалиционих снага.

Ирачки премијер Хајдер Ал-Абад је најавио потпуно ослобађање источне стране града прошле недеље.

Хашд Ал-Шааби је формиран у јуну 2014. године, када је велики ајатолах Ал-Систани, ирачки највиши шиитски верски лидер позвао војно способне мушкараце да се укључе у борбу против ИС. У децембру је ирачки парламент одобрио закон који признаје шиитску паравојску као службене снага под окриљем војске.

Хашд се пре свега бори против ИС западно од Мосула, где је одсечен ИС од магистралног пута који води према Сирији. Осим тога, Хашду је наложено да поврати град Тал Афар, последње упориште ИС у Ираку западно од Мосула. Операције да се ИС отера из северног Ирака су у току од 17. октобра 2016. године.

Извор:srbijadanas.com