Србија

УДАРНА ВЕСТ! ХАРАДИНАЈ УХАПШЕН ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НА КОСОВУ!

Бивши хашки оптуженик и председник Алијансе за будућност Косова ухапшен је данас у Француској по потерници Србије.
Албански медији јавили су да је Харадинај ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија и да се налази у притвору у Француској, преноси Н1. Хапшење Харадинаја су за косовски „Зери“ потврдили и његова породица и косовски министар правде Орхан Хајризи. Овај медији пише и да су француске власти обавестиле власти у Србији о хапшењу.

Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Косову током 1998. и 1999. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све што за сада знамо је да је заустављен у Базелу на француској страни на основу потернице Србије из 2004. године – рекао је Авни Арифи, функционер Харадинајеве партије за портал Коха.

Харадинај је, након тога, притворен у Француској.

Из кабинета косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја наводе да је „хапшење Харадинаја од стране француских власти неприхватљиво и министар Хоџај се лично заузима да буду искоришћени сви дипломатски путеви да Харадинај буде ослобођен што је пре могуће“, пише „Коха“.

– Такав поступак је потпуно неправедан и неприхватљив. Позивамо француске власти да дозволе да Харадинај настави несметано пут и тражимо од власти ЕУ и све европске земље посебно да не ометају слободно кретање косовских власти с обзиром на то да су потернице из Србије незаконите. Истовремено ћемо тражити од косовских власти да прекину било какву комуникацију са Србијом све док не повуче међународне потернице против личности са Косова – саопштено је из Харадинајеве партије, пренела је „Коха“.

Некадашњи лидер ОВК већ је хапшен по потерници Србије у Словенији у јуну 2015. године. После два дана враћен му је пасош и дозвољено му је да напусти Словенију.

Рамуша Харадинаја је Хашки трибунал два пута ослободио кривице за ратне злочине над Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији.

Трибунал је 4. марта 2005. против Харадинаја, у то време премијера Косова, подигао је оптужницу због злочина против човечности и кршења права и обичаја рата. Он је потом поднео оставку и 9. марта се добровољно предао Трибуналу. Након суђења до априла 2008. године, ослобођен је услед недостатка доказа.

Други пут је Харадинај ухапшен у јулу 2010. на Косову, одакле је пребачен у Хаг на делимично поновљено суђење, пошто је апелационо веће Хашког трибунала усвојило жалбу тужилаштва на првостепену ослобађајућу пресуду.

Пошто га је суд по други пут ослободио свих тачака оптужнице за злочине почињене у логору ОВК у Јабланици, Харадинај се у новембру 2012. вратио у Приштину.

Власти у Београду подигле су против Харадинаја 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

Извор: N1/ Blic