Србија

УДАРНА ВЕСТ! Србија послала Француској захтев за изручење Харадинаја

Министарство правде Србије послало је Француској захтев за изручење Рамуша Харадинаја, бившег лидера такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК).
Како је „Блиц“ писао јуче, Министарство правде ради на преводу документације у случају Рамуша Харадинаја, након чега ће Србија и званично послати захтев за изручење бившег лидера ОВК француским правосудним органима.

Бивши косовски премијер и председник Алијансе за будућност Косова ухапшен је пре пет дана по доласку на аеродром Базел-Милуз на истоку Француске, где је допутовао летом из Приштине.

Приведен је по основу потернице Србије из 2004. године, а сумњичи се да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала, а по којој је правоснажно ослобођен. У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађин.

Иако су се косовске власти надале да ће као и у ранијим случајевима брзо бити ослобођен, Француска је одлучила да Харадинај остане у екстрадиционом притвору, све док Србија не поднесе захтев за изручење. Када тај документ из Србије стигне, суд у граду Колмару, треба да одлучи да ли ће доћи до екстрадиције, односно да ли ће Харадинај бити изручен српским органима.

Уколико француски суд не одобри изручење, Харадинај ће бити пуштен на слободу.

Извор: Tanjug/Blic