Издвајамо Свет

ВАШИНГТОН ПОСТ: Хоће ли Трамп признати ничију земљу између Србије и Хрватске!(ВИДЕО)

ВАШИНГТОН – Оснивач Либерланда Вит Једличка нада се како ће погледи Доналда Трампа на спољну политику довести до признања његове засад непризнате држžаве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неортодоксни Трампови погледи на међународну политику могли би, како кажžе Једлицка, да признају Либерланд, пишšе “Ваšингтон пост”.

“Трампов долазак дефинитивно отвара нова врата”, рекао је Једличка на забави коју је протрамповски лист “Ваšингрон Ексаминер” организовао у част инаугурације у петак. Он сам је с 20-ак истомиšљеника присуствовао заклетви новог америчког председника.

Либерланд је подручје од седам квадратних километара на граници између Хрватске и Србије које је тзв. ничија земља, односно није утврђено којој од две земље служžбено припада, подсећа „Вашингтон пост“.

Због разлике између старих катастарских граница и данашšњег тока реке Дунав, Дрžжава која прва призна власнишšтво над територијом на којој је Једличка прогласио Либерланд одрекла би се већег дела територије на граници.

Србија и Хрватска стога тврде како њихове дрžжавне границе не укључују Либерланд, но и како ће територија припасти једној од те две држžаве након могуће арбитраžже о граници, пише “Ваšингтон пост”.

С друге стране, неке интерпретације међународног права могу закључити да је то подручје ‘ничија земља’, јер Хрватска тврди како се ради о територији Србије, док Србија тврди како то није њена територија

. Либерланд има своју заставу, устав, националну химну и мото – ‘ЖŽиви и пусти друге да жžиве’.

До сада се око 100.000 људи пријавило за дрžжављанство, међу њима и 12.000 Американаца, а амерички дрžављанин Томас Волс недавно је именован либерландовим министром спољних послова.

Волс се у изјави за “Ваšингтон пост” похвалио да је Трампов комшија, односно да žживи одмах поред његовог имања Мар-а-Лаго у савезној дрžави Флориди.

Иако ниједна постојећа дрžжава на свету није признала Либерланд, Једличка се нада како ће искористити своје везе у Трамповој администрацији како би постигао напредак у статусу Либерланда. Нада се да ће добити тиху подрšшку Трампове администрације и да би за пар година Либерланд моžжда могао да буде признат.

Извор:Курир.рс/Б92/Танјуг