Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ко се не пријави на војну евиденцију плаћа 50.000 динара, а могућа је и казна затвора!

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)

Реч је о прекршајној одговорности због кршења Закона о војној, радној и материјалној обавези

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До краја фебруара на снази је општи позив за увођење у војну евиденцију, после чега ће из Војске Србије појединачне позиве слати онима који се нису одазвали, пише Политика.

Надлежни истичу да нема разлога за избегавање уписа у војну евиденцију, али и упозоравају да, пошто је реч о законској обавези, прописане су и казне за неодазивање. Реч је о прекршајној одговорности због кршења Закона о војној, радној и материјалној обавези, за шта је запрећена казна од 10.000 до 50.000 динара или казна затвора до 60 дана.

– Увођење у војну евиденцију је данас, када постоји искључиво добровољно служење рока, једини контакт младића на које се ово односи са војском – каже Петар Бошковић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.

Бошковић додаје да неће бити санкционисани младићи старији од 1999. годишта, који нису уведени евиденцију, ако се сада одазову на општи позив.

Онима који нису уписани, Министарство одбране не може издати уверење о регулисаној војној обавези (у шта спада упис у војну евиденцију), а које је неопходно за остваривање неких права

Упис у војну евиденцију обавља се у свим центрима Министарства одбране при локалним самоуправама, односно некадашњим војним одсецима, радним данима од девет до 15 часова. Са собом треба понети личну карту или други документ на основу којег се може утврдити њихов идентитет. Држављани Србије који живе у иностранству треба да се обрате амбасадама или конзулатима Србије.

При упису, младићи се изјашњавају и да ли су заинтересовани за добровољно служење војног рока које траје шест месеци. Заинтересованима за облачење униформе, одлазак у касарне и војничку обуку ово се омогућава уз, ако то желе, каснију могућност заснивања радног односа у Војсци Србије.

Иако је реч о процедури која се спроводи сваке године, овог пута она је привукла пажњу јавности јер се у последње време све чешће говори о могућности за поновно увођење обавезног служења војног рока. У Министарству одбране су изричити: увођење у војну евиденцију не значи одлазак у касарну, односно служење војног рока. Али, нису у праву ни они који су, када је пре неколико година суспендовано обавезно служење војног рока, закључили да више никад неће имати било какав додир са системом одбране.
Извор: Телеграф.рс