Издвајамо Свет

ВИЛИ ВИМЕР ТВРДИ: У САД ће због Трамповог избора за председника избити грађански рат, нема више сумње!

Амерички естаблишмент се труди да онемогући Доналду Трампу да одбаци ратнохушкачке политике које су спроводиле претходне администрације, и да испуни своје обећање да ће поправити односе са Русијом, рекао је за РТ бивши потпарол ЦДУ, Вили Вимер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Када погледате ситуацију у Вашингтону, мислим да они који су изгубили изборе нису спремни да прихвате новог председника који носи име Трамп… Оно што се дешава у Вашингтону изгледа као почетак “цивилног рата“, рекао је Вимер- бивши посланик Меркелове хришћанско-демократске уније (ЦДУ),који је такође радио и као потпредседник Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Бивши високи званичник ОЕБС-а је истакао да се, не само чланови демократске странке, који су све уложили на победу Клинтонове, него такође и републиканци из ратног естаблишмента као што је сенатор Џон Мекејн, супротстављају плановима новоизабраног председника САД-а Доналда Трампа да изгради добре односе са другим земљама. Таква стратегија спољне политике може задати ударац њиховом ратном погледу на свет, тврди Вимер.

“Постоји мрежа отпора против председника који ће преузети дужност 20. јануара, и ја мислим да када погледате реалност у Европи, људи свих наших европских земаља желе да живе у добрим односима са Руском Федерацијом,“ рекао је он, додајући да медијска кампања у циљу омаловажавања Трампа, подсећа на начин на који су мејнстрим медији коришћени да демонизују Русију.

“Не постоји непријатељство између Русије и Европе, непријатељство је организовано на веома вештачки начин и то је исти начин организовања непријатељства који данас видимо против Трампа“, рекао је бивши посланик.

Вимер сматра да је прљава кампања против Трампа покренута са мноштвом оштрих чланака који се појављују “у свим водећим новинама широм света.“ “Главни циљ свег овог огромног напора је само да се онемогући да нови амерички председник крене ка бољој политици, а не остане заговорник рата као његови претходници“ додао је он.

“Због тога је врло јасно да постоји мрежа демократског и републиканског ратног естаблишмента у Вашингтону и они нису спремни да прихвате резултате избора“, објаснио је бивши посланик. Вимер тврди да иако су се односи Русије и ЕУ погоршали у последњих неколико година– након уједињења Крима са Русијом, што је довело до санкција подстакнутих од стране Вашингтона– ЕУ и Москва “су имали одличне односе“ пре него што се “нешто променило у политици САД-а.“

Вили Вимер

“Сада се налазимо у ситуацији да све што раде, све што се може урадити и у погледу предстојећих немачких избора, је да се пронађу разлози да се уђе у конфликт или у рат“, рекао је Вимер, описујући тензије које постоје у све више поларизованом свету као “најдраматничније дане у нашем животу.“ Вимер је сугерисао да би за избегавање конфротације, уместо да се придржавамо уских интереса, требало да погледамо ширу слику.

“Мислим да сви у Европи желе да виде Трампа у канцеларији како спроводи политику о којој је говорио током кампање– да оствари добре односе са другима, укључујући и Руску Федерацију“ рекао је он, додајући “Да не постоји разлог за Европу да буде непријатељски настројена према руском становништву или руској влади.“

Током своје кампање и после победе на изборима, Трамп је више пута оптужен од стране америчких мејнстрим медија и политичара демократске странке да има везе са Русијом и руским председником Владимиром Путином, са званичницима Вашингтона који су руску владу означили као про-Трампову, и способну да преокрене америчке изборе у Трампову корист наводним “хакерским нападима“ на демократску странку.

Новоизабрани председник је у више наврата демантовао ове тврдње, одбацујући их као лажне вести.

“Имати добре односе са Русијом је добра ствар, не лоша. Само би глупи људи, или будале, мислили да је то лоше! Имамо довољно проблема широм света и без још овог једног“, написано је на Трамповој фејсбук страници 7. јануара, додајући да он и руски председник могу заједно радити како би решили неке од многих великих и горућих проблема и питањима света!

 

Извор: Wебтрибуне.рс