Издвајамо Свет

ВОКЕР ДОБИО СПОМЕНИК У РАЧКУ: Његова је заслуга што су Срби окривљени без доказа, након чега је уследила НАТО агресија!

Фото: Јутјуб

Време косовског председника Хашима Тачија је прошло, сматра амерички дипломата и некадашњи шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, преносе приштински медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тачи је био премијер, сада је председник. Његово време је прошло“, рекао је Вокер, који је на Косово дошао како би присуствовао откривању своје статуе у селу Рачак.

Вокер, који је последњих година свој утицај на Косову користио за промоцију Покрета „Самоопредељење“ Аљбина Куртија, оценио је да „једино што Тачи зна да ради је да учини међународну заједницу срећном“.

„То ми се не свиђа“, рекао је Вокер, дан пошто је у Рачку, уочи годишњице сукоба у том селу, откривена његова бронзана статуа.

Откривању споменика у суботу у Рачку присуствовао је и Тачи.

У селу Рачак су почетком 1999. године пронађена тела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС-с, на челу са Вокером, без доказа оптужила српске снаге безбедности, а овај догађај — иако никад није утврђено да се ради о масакру над цивилима — пресудно је утицао на доношење одлуке НАТО-а о бомбардовању бивше СР Југославије.

Сви извештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи, али на Западу је тај догађај оквалификован као злочин над цивилима, који је послужио као изговор за НАТО бомбардовање које је почело крајем марта 1999.

Истина о Рачку остала је скривена од светске јавности пре свега зато што комплетан извештај експертског тима Европске уније, достављен њеном тадашњем председништву у Бону, никада није јавно објављен.

 

Извор: rs.sputniknews.com