Србија

ВУЧИЋ ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ЛУКАШЕНКОМ: Ко и помисли, сад ће бити много теже да НАПАДНЕ Србију!

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је са председником Белорусије Александром Лукашенком разговарао о војнотехничкој сарадњи и да ће више о детаљима моћи да говори почетком априла

Људи у Србији треба да знају да Србија није никаква велесила, али ће Србију, свакоме ко помисли, бити много теже да нападне него што је то би случај раније и то је резутлат наших договора, а о свим детаљима моћи ћу да говорим за месец или два почетком априла- поручио је премијер у обраћању новинарима након састанка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао живимо у свету препуном промена, у свету у којем морамо да будемо сигурни да смо у стању да обезбедмо стабилност и безбедност за грађане и то је оно што је за нас важно.
Вучић је подвукао да никога нећемо да нападамо и ништа туђе и ничије не желимо „али морамо да будемо увек довољно спремни да своју територију и народ зашитимо“.

Он је додао да су отворена бројна питања и апострофирао да ће радне групе наставити разговоре и да ће одређена решења брзо бити нађена, а да су неке ствари већ и договорене.
Премијер је додао и да је са председником Белорусије разговарао и о наменској индустрији, о нашим могућностима када су у питању аутоматске и снајперске пушке, а где Белоруси могу да учествују електроником где јесу бољи од нас као и о заједничком извозу на трећа тржиста.

И Александар Лукашенко је, по завршетку састанка, дао пуну подршку Србији и најавио активнију сарадњу Србије и Белорусије.
– Увек смо вас подржавали, чак и у најтежим временима, и увек ћемо вас подржавати. Учинили смо то, иако то некада није било добро за нас. Имали смо принципијални став, укључујући онај о јединству ваше земље. Стога, можете да рачунате на Белорусију. Требало би да знате да ћемо учинити све што можемо за Србију- поручио је Лукашенко.
Подсетивши да Белорусија никада није прекинула сарадњу са Србијом, Лукашенко је поручио да се то неће ни догодити у будућности.

Он је, истовремено, указао на неопходност унапређења сарадње две земље у циљу опстанка и развоја у овом „турбилентом свету“ ради добробити „наших држава и нација“.

Белоруски председник истакао је да се трговинска размена између две земље која је, како је нагласио, основа за изградњу односа, недавно смањила, те је указао на важност да се пронађу начини да се обнови билатерална трговина.
– Морамо да урадимо све што можемо да бар постигнемо претходну вредност билатералне трговине- поручио је Лукашенко.
Белоруска агенција БелТА подсећа да је 2015. године она износила око 250 милиона долара, а да је трговинска размена скоро двоструко опала 2016. године.

Првог дана посете, Вучић се у Минску састао са белоруским премијером Андрејом Кобјаковим, који је истакао да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.

Два премијера присуствовала су потписивању више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње Србије и Белорусије.
Вучић је изјавио је у Минску да је са званичницима Белорусије разговарао о набавци оружја и оруђа, пре свега за заштиту нашег неба, као и о потенцијалној набавци „ловаца“ и противавионског оружја, по најповољнијим условима. Он је додао да је било речи о системима за које је до јуче било немогуће да их Србија има.

– Разговарали смо и о фабрикама које ће заједнички да производе оружје или муницију за трећа тржишта – рекао је Вучић.
Премијер је у Минску рекао да је са белоруским званичницима разговарао и о стварању заједничких компанија.
У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер.

Вучић се састао и са председником Савета Републике Националне Скупштине Белорусије Михаилом Мјасниковичем, који је предложио нове облике сарадње и заједничке седнице тела два парламента.
Премијер Србије положио је венац на Споменик Победе у Минску, обишао Храм Свих Светих и Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата.

 

Извор: Informer.rs