Србија

ВУЧИЋ У МИНСКУ „Разговарали смо и о набавци веома моћних система за ваздушну одбрану“

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је у Минску са председником Владе Белорусије Андрејем Кобјаковим о билатералним односима и јачању економске сарадње, а како је рекао, разговарало се и о набавци веома моћних система за одбрану ваздушног простора.
Како је саопштено данас из Владе Србије, Вучић је рекао да две земље имају потенцијала за повећање робне размене, која би по плану до 2019. године требало да износи 500 милиона долара.

Он је нагласио да је Србија у свим областима отворена за сарадњу са Белорусијом, нарочито у области грађевинарства, здравства, аутомобилске и наменске индустрије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Било је разговора и о набавци веома моћних система за одбрану ваздушног простора, али не бих о томе да говорим пре разговора са Лукашенком – рекао је Вучић новинарима.

Вучић је навео и да ће ове године у Србију доћи премијер и председник Белорусије Андреј Кобјаков и Александар Лукашенко, што ће значити додатно унапређење сарадње.

Премијер је подсетио да је данас потписано више споразума из различитих области, између осталог о туризму, здравству, спорту, те да је усвојена и „мапа пута“ за економску сарадњу у 2017. и 2018. години.

– Мапа пута значи да смо предвидели кораке и активности у 2017. години и тога ћемо се држати. Посете званичника Белорусије убрзаће сарадњу, да боље, чвршће и одлучније радимо на њеном унапређењу и увећању трговинске размене – навео је Вучић.

Премијер је рекао и да ће Србија увек подржавати Белорусију, те да је за нас веома важно то што Белорусија поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и пружа подршку у медјународним организацијама.

Он је навео да добри политички односи могу да утичу и на побољшање економске сарадње и привуку белоруске инвестиције у Србију и српске у Белорусију.

Додао да је да је наишао на изванредно гостопримство у Белорусији и да су Србији у тој земљи широм отворена врата, што и наши привредници могу да искористе.

– То што су једног премијера мале земље као што је Србија дочекали са 50 или 100 билборда добродошлице, заставама на сваком кораку, то говори о пријатељству које уживамо и које можемо да искористимо – рекао је Вучић.

Првилачење туриста

По његовим речима, у наредном периоду треба радити и на привлачењу већег броја туриста из Белорусије у Србију, као и промоције белоруске туристичке понуде на српском тржишту.

Премијер Србије је истакао важност братимљење градова и општина Србије и Белорусије, нагласивши да се тиме успостављају ближи односи између људи који ће откривати начине нове сарадње у будућности.

Са председником Владе у делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер, који ће данас у Минску потписати споразуме о братимљењу.

Позив за посету Србији

Вучић је, како је у саопштењу наведено, нагласио да је неопходно наставити учестале разговоре на највишем нивоу и позвао белоруског колегу да посети Србију.

Премијер Кобјаков је рекао да је Србија кључни економски фактор Белорусије на Балкану.

Он је казао да је Белорусија усмерена на дугорочну сарадњу са Србијом и поздравио одлуку о потписивању Мапе пута за сарадњу двеју земаља, која ће омогућити стварање најбољих услова за економску сарадњу.

Кобјаков је истакао важност оснивања заједничких предузећа у области градјевинарства, наменске и аутомобилске индустрије и поздравио рад девет српских компанија, које успешно послују у Белорусији, као и сарадњу Привредних комора двеју земаља.

„Два братска народа“

Србија и Белорусија су пријатељске земље, сагласили су се премијери Србије и Белорусије, Александар Вучић и Андреј Кобјаков на састанку у Минску.

– Белорусија је пријатељска земља. Наше добре политичке везе ће промовисати и међусобну трговинску размену. То је наш циљ – казао је Вучић, преноси агенција Белта.

Премијер Белорусије Кобјаков рекао је да је Србија важан партнер за Белорусију, због чега се нада да ће бити настављен развој економске сарадње.

Србија је наша братска земља, једна од водећих трговинских партнера у региону. Надамо се да ће тренутна посета Вучића појачати развој трговинских и економских односа – навео је он.

Кобјаков је изразио уверење да ће Србија и Белорусија наставити да развијају пријатељство и сарадњу.

Он је казао да је Белорусија спремна да расправља о свим билатералним питањима.

Са председником парламента Белорусије

Премијер Александар Вучић састао се данас у Минску с председником Савета Републике Националне Скупштине Белорусије Михаилом Мјасниковичем, који је предложио нове облике сарадње и заједничке седнице тела два парламента.

Током састанка истакнута је и важност сарадње у области пољопривреде, здравства, образовања, као и сарадња у медјународним организацијама, као што су УН, Савет Европе и ОЕБС.

Свечани дочек

Премијер Белорусије Андреј Кобјаков приредио је данас свечани дочек испред Дома Владе Белорусије премијеру Србије Александру Вучићу, а потом је уследио састанак делегација и премијера две земље. Двојица премијера ће присуствовати и церемонији потписивања више међудржавних споразума.

Вучић који је синоћ допутовао у Минск имаће и одвојен сусрет са председником Белорусије Александром Лукашенком и другим званичницима те земље.

Српски премијер састаће се и са председником Савета Републике Националне Скупштине Републике Белорусије Михаилом Мјасниковичем и председником Представничког Дома Националне Скупштине Републике Белорусије Владимиром Андрејченком.

Током боравка у Минску, Вучић ће обићи „Минску фабрику аутомобила“, где ће посетити изложбу фабрике трактора и градјевинске технике.

У оквиру званичне посете Белорусији предвидјено је да премијер Србије положи венац на Споменик Победе у Минску, а планиран је и обилазак Храма Свих Светих и Белоруског државног музеја историје Великог отаџбинског рата.

Србија и Белорусија потписале више међудржавних споразума

Србија и Белорусија потписале су данас више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње.

Споразуми су потписани у Минску, у присуству премијера Александра Вучића и Андреја Кобјакова.

Меморандум о разумевању о сарадњи у области здравља требало би да побољша сарадњу у области здравља, промета лекова, образовања и науке и пружању здравствене заштите држављанима Србије и Белорусије.

Потписан је и споразум у области туризма који би требало допринесе креирању посебних програма за туристе из Белорусије, организовање кратких градских одмора (цитy бреак), посета белоруских спортиста планинским центрима, бањским местима и програме који се односе на верски туризам.

Предвиђено је учешће белоруских туроператера на Сајму туризма у Београду као и заједничко учешће на сајмовима туризма, размена стручњака и представника медија и договори о либерализацији визног режима.

Две државе потписале су и План активности за унапредјење трговинско-економске сарадње, сарадње у области индустрије, науке и технике, пољопривреде, коришћења природних ресурса, петрохемије, здравства, спорта и туризма, високог образовања, сарадња између региона, сарадња у другим областима, као и сарадња на комерцијалној основи.

Потписан је и Програм сарадње у области спорта који садржи календар конкретних спортских догадјаја и такмичења која ће се током ове и 2018. године организовати у Србији и Белорусији, а на којима је очекивано учешће спортиста и тимова обе стране.

Поред тога, овим двогодишњим документом предвиђени су и други видови остваривања билатералне сарадње у области спорта кроз размену искуства, знања и информација, спортских научних и истраживачких центара, анти-допинг агенција и других релевантних спортских субјеката.

Споразумом о војно-техничкој сарадњи, који је такође потписан, ствара се правни основ за војно-техничку сарадњу две државе која може да обухвати производњу, модернизацију, ремонт и испоруку наоружања и војне опреме, размену стручњака, школовање, усавршавање и обуку припадника оружаних снага и стручњака, као и размену информација и искустава.

Потписани су и споразуми о сарадњи града Смедерево са белоруским градом Жлобин, Ваљева са белоруским градом Молодечно, као и споразум о сарадњи Сремске Митровице Полоцком.

Ђорђевић са званичницима Белорусије о сарадњи у одбрани

Министар одбране Зоран Ђорђевић, који борави у дводневној посети Белорусији у саставу званичне делегације, коју предводи премијер Александар Вучић, састаће се са високим званичницима система одбране те земље.

Министар Ђорђевић ће на тим састанцима са високим званичницима система одбране Белорусија разговарати о даљем унапређењу сарадње у тој области, саопштено је из тог ресора.

Извор: Tanjug