Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ЗА ЛИСТ РЕПУБЛИКА: Јесмо требали да пошаљемо тенкове када је дрон на утакмици носио карту “Велике Албаније“?

Запањен слањем специјалних јединица на север Косова

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Србије Александар Вучић оценио је за италијански лист Република да је слање наоружаних одреда због српског воза на релацији Београд Митровица било неодговорно и истакао да је Беогаду и Приштини потребан дијалог о будућности под покровитељством ЕУ а не сукоб у срцу Европе.

– Ми желимо дијалог и сарадњу. Нисам био у току с планом за путовање тог воза али ако се на један воз реагује слањем јединица наоружаних митраљезима ризикује се изазивање пожара који је опасан за читаву Европу, рекао је Вучић у интервјуу италијанском дневнику.

Он је поновио да је запањен слањем специјалних јединица на север Косова, где живе само Срби, и то „против једног воза“.

– Можемо да се свађамо, али распоређивати наоружане јединице је неодговорно, истакао је он.

На констатацију новинара Републике да су пароле „Косово је Србија“ и патриотски симболи на возу оцењени као провокативни, Вучић је рекао да су те две ствари неупоредиве.

– Не може се поредити један воз за натписима са наоружаним одредима на територији чији становници не желе да их виде. Избегли смо озбиљан физички сукоб који би запалио чита регион, рекао је он.

Вучић је објаснио да што се тиче натписа на возу, они не евоциарају националистичке митове.

– Да је “Косово Србија“ стоји у нашем Уставу. Шта је требало да урадимо када је на стадиону њихов дрон носио карту “Велике Албаније“? Да пошаљемо тенкове?, упитао је Вучић.

– Веома страхујемо за будућност, додао је Вучић, подсећајући да албански премијер Еди Рама каже да ће Срби моћа да дођу на Косово само као туристи, да председник косовског парламента Кадри Весељи најављује рушење зида у Митровици, да је на КиМ ухапшен младић који је носио јакну са српским обележјима, а за све то време се руше православне цркве.

На питање да ли тражи подршку западних лидера у овом случају, Вучић је напоменуо да је захвалан високој предсавници ЕУ Федерики Могерини која га је саслушала више пута.

– Мој приоритет је да обновим поверење и одржим дијалог. Уздам се у Ангелу Меркел, надам се да ће ЕУ извршити притисак, рекао је Вучић.

Упитан како коментарише отпужбе косовског председника Хашима Тачија да Београд жели да „анектира“ део Косова као што је Русија учинила са Кримом, он је оценио да је то „нешто најглупље што је икада чуо“.

– Према нашем Уставу Косово је део Србије. Анектирањем једног дела ми бисмо поделили нашу сопствену територију. Ми нисмо нека “мала Русија“, нити имамо војне планове, те планове је имала Приштина.

Упитан колико је реална изјава председника Николића да ће у случају насиља над Србима на Косову Београд реаговати слањем војске, Вучић је рекао да ће Србија учинити све да се то избегне и да ће улагати у мир.

– Србија сад бележи солидан економски раст, инфлација је 1,1 одсто. Моја порука је да се оружјем не решава ништа и да се вратимо дијалогу. Председник је говорио о реакцијама уколико дође до убистава, али указујући при томе да је решење мир. Не желим да доливам уље на ватру, истакао је он.

Вучић је напоменуо да Србија има добру сарадњу са Кфором , а да је италијански контингент много учинио, посебно на заштити српских манастира.

Потребно је да на међународном плану неко јасно разговоара са Приштином, напоменуо је он.

Упитан на ком је нивоу донета одлука о слању тако декорисаног воза, он је рекао да није био у току са тим, али да је случај преувеличан „као да смо бацилли атомску бомбу.“

На питање шта очекује од ЕУ, он је рекао, да су многе земље у прошлости оптуживале само српску страну и да се нада да сада виде да оружје користе неки други.

– Потребан је дијалог о будућности под покровитељством ЕУ, а не сукоб у срцу Европе, закључио је.

Извор:Танјуг