Регион

Загреб у паници: Трамп обуставља испоруку борбене ескадриле Хрватској?

Хрватска је у озбиљној паници да ће нови председник САД Доналд Трамп одустати од војних споразума са Загребом и договора о испоруци борбене ескадриле, којој су се Хрвати надали

Иако је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, након што је Србија крајем прошле године добила мигове-29 од Русије, претила набавком америчких авиона и хеликоптера, по свему судећи, Колинда би могла да остане кратких рукава за то наоружање.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како тврде хрватски аналитичари, нови председник САД, који је најавио дистанцирање од НАТО и ЕУ, могао би да препусти Балкан руском председнику Владимиру Путину. Тај потез би отворио пут ка стварању балканске четворке, односно савеза војно неутралних држава, коју би чиниле Србија, Црна Гора, Македонија и БиХ, због чега нема потребе да Америка наоружава Загреб.

Професор Твртко Јаковина истакао је да Хрватска мора да буде опрезна јер би управо она постала гранична земља у могућој новој прерасподели утицаја у Европи.

– Нестабилност САД може бити појачана с могућим дистанцирањем Вашингтона од ЕУ и вредности запада. Они који су његов избор поздравили шампањцем попут Русије сматрају да је дошло време за редефинисање односа, па би се могло догодити да САД одреде своје приоритете и можда препусте Русији нека подручја. Ту би Украјина прва настрадала јер најава укидања санкција Москве из Вашингтона може да значи такав сценарио. То би се могло догодити и на Балкану, а у првом реду би Црна Гора могла бити у неприлици – нагласио је Јаковина.

И хрватски професор Иво Банац истиче да је с Трампом ситуација врло неизвесна.

– Претерано је давати оцене шта се може очекивати од Трамповог мандата, али и то већ само по себи доста говори. Ситуација је непредвидива јер његове изјаве знају да буду контрадикторне. Ипак, оно што говори о НАТО, ЕУ и улози Немачке, рекао бих да је неуобичајено за америчког лидера. То може изазвати забринутост. Не слажем се с неким аналитичарима који паниче чак толико да сматрају да ће САД постати чинилац несигурности или да је ово почетак краја западне цивилизације – нагласио је Банац.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић ипак не губи наду.

– НАТО ће и убудуће бити високо на листи приоритета Америке. Сви, наравно, очекујемо прве потезе нове администрације. Ипак, морамо направити разлику између предизборне реторике и оне у време транзиције – закључио је он.

Извор: Telegraf.rs