Издвајамо Србија

ЗЛОЧИНАЦ САМОУВЕРЕН: До краја недеље планира повратак на Косово!

Рамуш Харадинај сутра ће се поново наћи пред француским судом у Колмару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши хашки оптуженик и председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај сутра ће се поново наћи пред француским судом у Колмару. Харадинај је за РСЕ рекао да верује да ће суд следеће недеље привести крају његов случај и да ће му се омогућити повратак на Косово.

– До сада смо чекали предмет из Србије. Суд ме је позвао да се сутра јавим суду у Колмару којем је предата оптужница из Србије. Дакле, дотле се стигло са процедурама. Ми ћемо потом одмах затражити рочиште за разматрање овог предмета, односно, одбацићемо оптужбе и њихов захтев о изручењу који је у потпуности политички – казао је Харадинај, који се тренутно налази на условној слободи до одлуке о његовом изручивању Србији.

Харадинај је понашање Србије према њему назвао “политичком игром” уочи председничких избора коју води руководство у Београду.

– Србија се играла и временом и каснила је са подношењем материјала како би се овај процес одуговлачио. Али, предмет је сада пред судом и верујем да ће се испоштовати временски рокови како би се окончао процес. У питању је предмет из 2004. којег су фабриковали Милошевићеви остаци правосуђа у Београду – навео је Харадинај, и подсетио да је тај исти предмет постојао и у хашком трибуналу а тужилаштво га није оценило релевантним.

Харадинај је у поновио да је бриселски дијалог о нормализацији односа више у корист лидера него народа и додао да је Косову потребна заједничка платформа за дијалог која би подразумевала међусобно признање.Харадинај, који је лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по српској потерници.

Истрага против Харадинаја покренута је 2004. године, суђено му је у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштило о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Извор: Телеграф.рс/Танјуг