Здравље

Ако кувате пиринач на овај начин живот вам је угрожен

Foto: pixabay.com
Научници упозоравају да милиони људи кувају пиринач на погрешан начин, и тиме излажи себе великом ризику, преносе медији.
Наиме, недавно спроведени експерименти су показали да традиционалан начин спремања пиринча – кувањем у великом тигању док вода не испари – може да изложи оне који га једу траговима отровног арсена. Наводно арсен контаминира пиринач док нараста током кувања, а арсена иначе има у овој намирници јер се у индустријској производњи третира пестицидима, пише британски Индепендент.
Реч је о хемикалијама које се доводе у везу са бројним здравственим проблемима, укључујући срчана обољења, дијабетес, рак, као и проблеме у развоју код деце.

Иако постоји уврежено мишљење да трагови арсена нестају из пиринча док се кува, утврђено је да се то дешава само ако је пиринач одстајао у води преко ноћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Енди Мехард, професор биолошких наука са Универзитета Квинс у Белфасту, тестирао је три начина спремања пиринча за ББЦ програм „Верујте ми, ја сам доктор“, како би проверио да ли се ниво арсена променио.

Током првог метода, професор Мехард спремао је пиринач у размери две трећине воде и једна пиринча, тако што би пустио да вода испари током кувања – што је иначе најзаступљенији начин кувања. Установио је да је током овог начина спремања највише арсена остало у пиринчу.

Током другог метода је кувао пет шестина воде и једну пиринча, а потом вишак воде оцедио, чиме је ниво арсена готово преполовљен.

Трећи метод је дао најбољи резултат. Оставио је пиринач у води преко ноћи, а потом га скувао, чиме је ниво токсина смањио за 80 одсто.

Дакле, најбезбеднији и најздравији начин спремања пиринча је да га оставите у води да одстоји, а затим да га исперете све док вода у чинији не буде кристално чиста. Затим га добро осушите и слободно кувајте у тигању (у размери пет шестина воде према једној пиринча).

Према истраживању које је спроведо Канал 4 у сарадњи са Институтом за глобалну безбедност хране, чак 58 одсто производа на бази пиринча у Великој Британији садржи висок ниво арсена.

Фото: pixabay.com