Издвајамо Србија

АКО РАДИТЕ ЗА ПРАЗНИКЕ: Ево колика је казна уколико вам то послодавац не плати!

Pixabay.com

Казна за послодавца у својству правног лица који то не поштује је од 600.000 до милион и по динара, док је казна за одговорно лице 30.000 до 150.000 динара

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико радите за празнике, послодавац је дужан да вам исплати увећану зараду најмање 110 одсто од основице.

Казна за послодавца у својству правног лица који то не поштује је од 600.000 до милион и по динара, док је казна за одговорно лице 30.000 до 150.000 динара.

Законом о државним и другим празницима у Републици Србији, подсећа Министарство, прописано је да у дане празника који се празнују нерадно не раде државни и други органи, привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга.

Законом је, додају, такође прописано и да су државни и други органи, привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга дужни да обезбеде непрекидно обављање делатности, односно услуга и у дане државних и верских празника ако би због прекида обављања делатности настале штетне последице за грађане и државу, пише Блиц.

Исто важи и за послодавце код којих је природа делатности и производних процеса таква да захтева непредкидан рад.

– Инспекторат за рад подсећа послодавце да, у складу са Законом о раду, запослени имају право на увећану зараду у висини утврђеној општим актом и уговором о раду за рад на дан празника који је нерадни дан − најмање 110% од основице – пише у саопштењу Министарства.

Уколико запосленом не исплати накнаду зараде за рад на дан празника који је нерадни дан, Закон о раду прописује новчану казну за послодавца са својством правног лица од 600.000 до 1.500.000 динара.

За одговорно лице у правном лицу од 30.000 до 150.000 динара, док је за предузетника прописана новчана казна од 200.000 до 400.000 динара.

Инспекторат за рад ће појачано контролисати да ли су запосленима који су радили на дан државног празника Сретење − Дан државности Србије послодавци исплатили увећану зараду у висини утврђеној општим актом и уговором о раду за рад на дан празника који је нерадни дан − најмање 110% од основице.

Извор:Телеграф.рс
Фото: pixabay.com