Издвајамо Србија

Албански пензионери траже од Србије 2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА!

Председник Савеза пензионера Косова Шабан Кајтази затражио је од Комитета Савета Европе да обавеже Србију да Албанцима са КиМ измири заостале пензије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представници албанских пензионера на Космету поново су затражили од косовских власти и међународне заједнице да изврше притисак на Србију како би решила питање компензације пензија.

Председник Савеза пензионера Косова Шабан Кајтази затражио је од Комитета Савета Европе да обавеже Србију да Албанцима са КиМ измири заостале пензије. Они тврде да им Србија дугује чак две милијарде евра.

Ненад Рашић, некадашњи министар у косовском министарству за рад и социјално старање, каже да се захтеви за пензије односе на оне који су радили у предузећима у централној Србији или у српским предузећима на Косову до 1999. године.

Неки од тих захтева су оправдани, али свакако не у оноликом броју који они пријављују. Према његовим сазнањима до 1999. године њихов број био је око 99.000, али се с временом драстично смањио и сада је око 20.000. Албанци, ипак, тврде да захтева за пензије из Србије има око 50.000.

Према сазнањима Новости неки Албанци који сматрају да имају право на пензију подносе захтеве српским адвокатима на КиМ.

– Албанци углавном не прихватају начин на којио би могли да остваре примања из Србије. Већина њих не жели или не поседује српска документа – каже Рашић.

У Министарству за рад у Београду кажу да је исплата пензија обустављена 1999. године по доласку међународних снага.

– Од тада је сва документација недоступна Фонду. У Покрајини је успостављен паралелни пензијски систем. Право на основну пензију КиМ на терет буџета Косова имају сви који су навршили 65 година, с тим да се она увећава за све пензионере који су 15 година били осигураници претходног фонда – кажу у Министарству за рад и додају да је по доношењу пресуде Европског суда у Стразбуру 17. априла 2012. године, обезбеђено свим ранијим корисницима пензија са територије КиМ да поднесу захтев за поновну успотаву исплате.

Извор:Телеграф.рс / Вечерње новости