Србија

Амбасадор Украјине провоцира: Путин би радо трампио Косово за Крим

„Када би се којим случајем, недаобог, десило да Америка и Европа прихвате да је Крим део Русије у замену за руско признање независности Косова, Путин би ту трампу спремно прихватио“, тврди Олександар Александрович, амбасадор Украјине у Србији, преноси „Радио Слободна Европа“
Немачки дневник „Зидојче зајтунг“ објавио је текст, позивајући се на изворе из немачке Владе, да је Украјина та која је започела борбе у нади да ће ескалација сукоба помоћи да се осујете евентуални планови нове америчке администрације за ублажавање санкција Русији.

Упркос томе, Александрович сматра да је обнова борби у источној Украјини у функцији Путинове намере да издејствује извесне уступке за себе од стране САД и Европе. Он наводи да је мисија ОЕБС снимила дејство ракета руског ракетног система „Град“, стационираног усред насељених области Доњецка, које су одатле испаљиване у правцу Авдејевке.

– Желео бих да поручим грађанима Србије да Путина ни најмање не интересује Србија и да не треба да буду заварани причама о историјском пријатељству између два народа. Све што Путина занима јесте да слаби и подрива Европску унију и уништава европско јединство, а у том циљу су Србија и Балкан само пуки инструмент за остваривање тог циља. Наравно да је Крим Путину много важнији за очување и трајање његове империје него Србија, Косово или Балкан – тврди Александрович.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У тој причи ни од какве важности није да ли волите или мрзите Русију. Погледајте само шта се десило Црној Гори са тим српским екстремистима и руским такозваним националистима, иако сам ја уверен да су то припадници руских безбедносних служби! Дакле, Русија је злоупотребила српске грађане да нападне суседну земљу! Да ли је то пријатељски акт? Наравно да није. На делу је било подстицање мржње између Црне Горе и Србије, са потписом Русије – закључује украјински амбасадор.