Србија

БРИСЕЛ И ЕВРОПСКИ МЕДИЈИ СЕ УСПАНИЧИЛИ! Трампов сарадник није пожелео Србији пут у ЕУ! ПОКЛОН РУСИЈИ И ПУТИНУ!

Фото: Јутјуб

Агенција Франс прес примећује да у честитики држаног секретара САД Рекса Тилерсона поводом Дана државности Србије није поменуто настојање Србије да уђе у ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је, како подсећа АФП, био случај у честиткама претходне америчке админитрације и његовог претходника Џона Керија.

Тилерсон је у честитки Србији поручио да САД и Србија сарађујући заједно могу да одрже мир и просперитет на Балкану.

“Континуирани напори Србије на унапређењу економских реформи, даљем јачању владавине закона, као и побољшању односа са суседима – представљају камен темељац њене посвећености регионалној стабилности и економском развоју”, истакао је Тилерсон у саопштењу достављеном Тањугу.

АФП оцењује да формулација Тилерсонове поруке показује до које су се мере амерички председник Доналд Трамп и његова администрација удаљили од подршке његовог претходника Европској унији, што би, како додаје француска агенција, “могло обрадовати руског председника Владимира Путина”.

Медији у Србији су протеклих дана спекулисали о томе да се нови амерички председник Трамп спрема да препусти Балкан Русији, а АФП каже да а у Стејт дипартменту није добио одговор на питање да ли Тилерсонова порука означава промену америчке политике према ширењу ЕУ.

Међутим директор Канцеларије за Југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер је пре два дана одбацио овакве спекулације рекавши да не верује да ће политика САД према Балкану бити другачија од досадашње која је подразумевала посвећеност Америке овом региону и помоћ Балкану на путу европских интеграција.

Одговарајући на питање поводом идеја да би могло доћи до договора између Доналда Трампа и Владимира Путина, а по којима би се Америка одрекла Балкана као сфере свог утицаја, он је рекао да није видео ништа налик томе код било ког америчког званичника.

“Све у вези с таквим идејама ми звучи као спекулативна фикција”, рекао је Палмер за Политику.

 

Извор: Tanjug