Издвајамо Регион

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ ДА НАМ СЕ СПРЕМА РАТ: Сукоб ће прво кулминирати на Косову па у БиХ!

Стручњак за Балкан и бивши британски дипломата, Тимоти Лес, рекао је да ће криза на Косову кулминирати, да су озбиљни сукоби могући већ за два или три месеца, те да ће се нестабилност пренети и на БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лес је рекао да се Косово приближава свом “тренутку истине” веома брзо, већ ове године, односно у наредна два или три месеца.

“Београд и Приштина су сада у коначној борби за север Косова, гђе преовлађују Срби. Тензије између Београда и Приштине због формирања Заједнице српских општина биће наредних месеци све јаче”, оценио је Лес за београдску телевизију “Хепи”, наводећи да је прекрајање граница на Балкану готово извесно.

Он верује да су Срби изгубили стрпљење са Приштином и желе сами да формирају те општине, што доводи до озбиљног конфликта између две стране.

Истовремено, каже он, обе стране се плаше да ће она друга употребити силу у покушају да задржи своје позиције.

“Наравно, постоји могућност да уз помоћ преговора и дипломатије тај конфликт буде избегнут. Али, мислим да је ситуација сада много више забрињавајућа, него пре”, рекао је Лес.

Тимоти Лес је директор агенције Нова Европа из Кембриџа, и аутор анализе објављене у америчком часопису “Форин аферс”, у којој је навео да мир на Балкану гарантује стварање “велике Србије, Албаније и Хрватске”.

Лес је у тој анализи оценио да се мир на Балкану може одржати једино признавањем реалности, а то су жеље Срба у Републици Српској за стварањем својеврсне уније са Србијом и јачих веза Хрвата у БиХ са Хрватском.

 

Извор: Срна