Србија

Будите опрезни! Један начин грејања могао би да вам ДУПЛИРА РАЧУН ЗА СТРУЈУ

Foto-pixabay.com
Након што су метеоролози саопштили да је протекли месец био најхладнији још од 1964.године, многи грађани Србије били су принуђени да се догревају.
Због тога су и рачуни за струју били већи у односу на претходне зиме. Сви памтимо фебруар 2012. године када смо били заковани екстремно леденим таласом, али како наводе метеоролози, овај јануар је далеко хладнији од тог фебруара, пише Б92.

Због врло хладног времена, потрошња електричне енергије током децембра прошле године и јануара ове, већа је за чак 560 милиона киловат-сати у односу на период од пре годину дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Превише су биле ниске температуре, тако да је то логично, нема ту шта. Ово је заиста била ванредна ситуација – каже један од суграђана.

Једни кажу да их је централно грејање спасило, а други кажу да се сналазе са дрвима и угљом.

– Онај ко нема пара штеди и смрзава се – додају.

Али и када се нема новца, а темепратуре се крећу и до -15 степени, многа домаћинства принуђена су да се догревају.

Ипак чињеница је да мало ко од потрошача зна да два или три сата додатног укључивања кварцне грејалице или уљаног радијатора може чак за трећину да увећа рачун за струју, док додатно укључивање ТА пећи током дана, на рецимо два сата, може и да дуплира рачун.

– Ако бисмо узели да се просечно са једним степеном хладније температуре просечне дневне, потроши до 5 одсто више енергије само за загревање просторија, и ако бисмо узели да је на пример у новембру месецу просечна месечна температура била око 6 степени, а у децембру или јануару око -3, или -4, практично готово 50 одсто више енергије ће се утрошити за загревање просторија – истиче Аца Вучковић из Агенција за енергетику.

Из Агенције за енергетику подсећају да се струја у тако хладним данима много више троши и на све остале животне потребе, као што је загревање врло хладне воде у бојлерима, али и дуже коришћење сијалица.

Те грејалице су најнеефикаснији вид догревања. Значи много је економски исплативије потрошачима да то раде ТА пећима, или да то раде неким врстама пумпи, на пример неким сплит системима за грејање.

Највећи и најкориснијји савет потрошачима је прво, немојте се грејати на електричну енергију, ако је икако могуће, а друго извршити изолацију својих станова и унапредите енергетску ефикасност да што мање потрошите.

У ишчекивању нових рачуна за струју, који би требало да буду исправљени потрошачима чији су износи за децембар били већи и за 100 одсто, надлежни апелују да се до краја зиме ипак поведе рачуна о потрошњи.

Извор: B92
Фото: pixabay.com